Waarden en normen

Waarden en normen

Doe eens even normaal. We zeggen dat heel vaak tegen elkaar. Het woord normaal komt van het woord normen. We hebben het vaak over normen en waarden. Het gekke is dat daarbij, dat als je vraagt wat dat zijn, bijna niemand een precies antwoord kan geven. Tegelijk zal iedereen zeggen dat je niet zonder normen en waarden kunt samenleven met andere mensen.

Waarden zijn opvattingen over wat wenselijk is. Waarden zijn dingen, die je echt wil in je leven, dingen die je belangrijk vindt. Dus dingen die je waardevol vindt. Voorbeelden van waarden zijn: fit zijn is belangrijk, bezit is belangrijk, leren is belangrijk.

Normen zijn afgeleid van waarden. Normen zijn concrete richtlijnen bij wat je doet.  Het zijn regels. Om precies te zijn: het zijn regels die je vertellen hoe je je hoort te gedragen, Ze beginnen met: je mag/moet/zult niet. Je hebt verboden: (Je mag niet, Gij zult niet….) en je hebt geboden (Je moet/Gij zult…). Dit onderdeel  gaat over normen en waarden.

Niet alle gedragsregels staan ergens opgeschreven. Dat is soms best lastig. Als je de ongeschreven regels niet kent, dan weet je ook niet altijd precies hoe je je hoort te gedragen. Zulke regels noemen we fatsoensregels of omgangsregels..

Colofon

Het arrangement Waarden en normen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2017-12-01 12:48:46
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
De Kennisbanken bevatten de theorie bij de opdrachten.
Leerinhoud en doelen
Aardrijkskunde; Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open