Schakelaars

Reedcontact en relais

Een voorbeeld van een schakelaar in een stroomkring is het reedcontact. Het reedcontact is een glazen buisje met aan beide kanten een contactpunt. In het buisje zitten twee metalen plaatjes die elkaar net niet raken. Als je met een magneet in de buurt komt van het reedcontact, trekt de magneet de plaatjes aan en komen de plaatjes tegen elkaar zodat ze de stroom door kunnen geven.

Ook een relais is een schakelaar die werkt op magnetisme.
Een stroom door een spoel wekt in de relais een magnetisch veld op, waardoor een andere stroomkring gesloten kan worden.

Diode

Een diode is een schakelaar in een stroomkring die er voor zorgt dat de stroom maar één richting op kan. In de linker schakeling laat de diode de stroom door: de lamp brandt. In de doorlaatrichting is de weerstand van de diode laag. In de rechter schakeling laat de diode geen stroom door: de lamp brandt niet. De weerstand in deze richting is heel hoog.



LED staat voor Light Emitting Diode. Een LED is een lichtgevende diode. Je hebt ze in verschillende kleuren, meestal rood, groen of geel. LED's worden bijvoorbeeld gebruikt in televisie om aan te geven of de televisie aan staat of niet.

Sensoren

Een sensor of 'voeler' is een kunstmatig zintuig. Een sensor neemt iets waar en geeft op basis daarvan informatie af.
Sensoren kunnen verschillende veranderingen waarnemen.
Je hebt verschillende sensoren, bijvoorbeeld:

  • bewegingssensor
  • temperatuursensor
  • lichtsensor.

Bewegingssensor
Een PIR (Passive InfraRed) sensor is een bewegingssensor. PIR sensoren herkennen bewegende personen doordat ze infrarood uitstralen. Op het moment dat de sensor infrarode straling opvangt, geeft de sensor een elektrisch signaal af aan de achterliggende elektronica.

Temperatuur- en lichtsensor

Temperatuursensor
De NTC (Negatieve Temperatuur Coëfficiënt) is een temperatuursensor. Het is een weerstand die afhankelijk is van de temperatuur. Bij hoge temperatuur wordt de weerstand kleiner er wordt dus meer stroom doorgelaten.
NTC's vind je bijvoorbeeld in thermostaten.

Lichtsensor
Een LDR (Light Dependant Resistor) is een lichtgevoelige weerstand. Als er op de LDR licht valt, neemt de weerstand af en wordt er dus meer stroom doorgelaten.
Een LDR vind je bijvoorbeeld in alarminstallaties en liftdeuren.

Condensator

Een condensator is een elektrische component die in staat is (tijdelijk) elektrische lading op te slaan. Een condensator bestaat uit twee plaatjes metaalfolie met isolatiemateriaal ertussen.

De capaciteit van de condensator geeft aan hoeveel elektriciteit in de condensator kan worden opgeslagen. De eenheid van capaciteit is de microfarad (µF).

Een condensator kun je bijvoorbeeld vinden in lichtschakelaars. Als het licht uit is, wordt de condensator opgeladen. Als je op de lichtschakelaar drukt, gaat de condensator werken als een soort batterij en gaat het licht aan. Als de condensator leeg is, gaat het licht vanzelf weer uit.

Î
  • Het arrangement Schakelaars is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2021-05-31 09:48:55
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De Kennisbanken bevatten de theorie bij de opdrachten.
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Energie; NaSk; Elektriciteit en magnetisme;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    alarminstallaties, condensator, diode, ldr, led, ntc, reedcontact, relais, schakelaars, sensor

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content - Kennisbanken. (z.d.).

    template

    https://maken.wikiwijs.nl/110768/template