Chromebook online cursus - ds. Pierson College

Welkom

Je bent nu, net als vele andere leerlingen over de hele wereld, een trotse eigenaar van een Chromebook!

Om je wegwijs te maken met je Chromebook, Google en Chrome hebben we een aantal lessen voor je gemaakt.

De doelstelling van deze online cursus is dat je kennismaakt met je Chromebook en de verschillende Google Apps die je mogelijkerwijs zult gaan gebruiken tijdens de lessen. Wij raden je aan om de menuvolgorde aan te houden (door telkens onderin op volgende te klikken :-))

Heel veel succes!

 

 

Chromebook introductie

Chromebooks zijn snelle, draagbare computers je toegang geven tot het ruime aanbod onderwijskundige hulpmiddelen en bronnen op internet. Ze werken met Chrome OS, een besturingssysteem van Google.

Het Dell Chromebook dat wij als school adviseren is schoolbestendig (getest op duurzaamheid, vochtigheid en druk), stevig gebouwd, en heeft een licht ontwerp zodat je deze makkelijk van lokaal naar lokaal kunt meenemen. Wees er echter zuinig op en lees de volgende Chromebook gebruiksregels goed door:

Je Chromebook configureren

TIP - Zorg ervoor dat je altijd een opgeladen Chromebook hebt. Als je je aanwent om ‘s avonds je CB aan de oplader te leggen (net als je telefoon) dan kun je de dag daarna een hele dag werken met je CB.

 

Schakel de Chromebook in met de aan/uit-knop.

Selecteer in het verbindingsscherm dat verschijnt de standaardtaal die je wilt gebruiken. Als je de taal wijzigt, kan het zijn dat je wordt gevraagd ook een ander toetsenbord te selecteren.

 

 

Verbinding maken met een netwerk

Na het kiezen van de taal selecteer je een beschikbaar draadloos netwerk (Pierson) in het netwerkmenu. Accepteer de Servicevoorwaarden met één klik. Nadat je verbinding met een netwerk hebt gemaakt, begint je Chromebook met het downloaden van eventuele beschikbare systeemupdates.  Je moet echter wel wat extra instellingen maken voor je verbinding hebt!

 

Geavanceerde wifi-instellingen

Wij (Pierson) vereisen dat gebruikers bepaalde geavanceerde wifi-instellingen configureren wanneer ze voor het eerst verbinding maken met een draadloos netwerk. Deze kun je in onderstaand scherm invoeren.

Voer hier de volgende gegevens in:

 

SSID : Pierson

EAP method: PEAP

EAP Phase 2 verification: MSCHAPv2

Certificate: niet controleren

Identiteit: je leerlingnummer

Wachtwoord: je wachtwoord (dat je met Edulinq hebt aangemaakt)

Zet het vinkje bij instellingen opslaan. Als je ooit je wachtwoord wijzigt dien je dat hier ook te doen anders heb je op school geen Wifi meer!

Het inlogscherm

De eerste keer dat je op een Chromebook inlogt, zie je het inlogscherm. Voer je accountnaam (####@pierson.nl) en wachtwoord in en klik op “inloggen”.  

 

De accountafbeelding instellen

Deze afbeelding vertegenwoordigt je account op het hoofdinlogscherm en in het statusgedeelte (rechterbenedenhoek). Je kunt ook een foto maken met de ingebouwde webcam of een van de pictogrammen gebruiken. De afbeeldingen kunnen later worden gewijzigd door naar 'Accountinstellingen' te gaan.

 

Nadat je inlogt, zit je meteen op internet en ben je automatisch ingelogd bij de Google-services die je eerder hebt gebruikt, zoals bladwijzers, tabbladen, geschiedenis, extensies, apps en andere browserinstellingen. Als je eerder met je Pierson Google account bent ingelogd bij de Chrome-browser op een desktop- of laptopcomputer, worden alle gegevens gesynchroniseerd.

 

Met je Pierson Google account kun je ook inloggen bij de Chrome-browser op een computer thuis en toegang krijgen tot al jouw bladwijzers, tabbladen, apps en extensies.

Je Chromebook leren kennen

Als je al bekend bent met de Chrome-browser, zal het werken met je Chromebook vertrouwd aanvoelen. Maar je Chromebook is meer dan alleen maar een browser: het is een heel besturingssysteem. Naast de browser, die centraal staat in Chrome OS, moet je weten hoe je kunt werken met de App Launcher, hoe je de plank kunt aanpassen en hoe je toegang krijgt tot de instellingen.

 

Afbeeldingsresultaat voor chrome OS

De plank

De plank bevat alle apps en Chrome-vensters die je op je Chromebook hebt geopend. Daarnaast bevat deze ook het pictogram van de Launcher (het rondje linksonder) en biedt de plank toegang tot je Chromebook-instellingen en vastgezette apps.

De plank kan worden aangepast. Je kunt de positie van de plank instellen door met de rechtermuisknop op de plank of het bureaublad te klikken (of met twee vingers op het touchpad).  Vanuit het menu onder de rechtermuisknop klik je met de linkermuisknop op 'Positie van plank' en kies je uit 'Links', 'Onder' of 'Rechts'.  Daarnaast kun je er vanuit het menu onder de rechtermuisknop voor kiezen de plank automatisch te verbergen.

Chrome plank
Chrome plank

Bureaublad achtergrond

Met de optie 'Achtergrond instellen' kun je de bureaubladachtergrond wijzigen in een afbeelding uit de galerij of je kunt een aangepaste achtergrond als achtergrondafbeelding instellen.

 

Je kunt als volgt een achtergrond instellen:

 

  1. Klik met twee vingers op de plank of het bureaublad.

  2. Kies 'Achtergrond instellen'.

  3. Klik op een categorie en kies vervolgens een achtergrond.

  4. Als je een verrassing wilt, klik je op 'Verras me'.

  5. Sluit het venster wanneer je de gewenste achtergrond hebt ingesteld.

App launcher

Op de Chromebook wordt vooraf een reeks apps geïnstalleerd die door de Pierson worden bepaald of die standaard vanuit de fabriek worden meegeleverd. Gewoonlijk zijn dit onder andere Chrome, Google Documenten, Google Spreadsheets, Google Presentaties, Google Drive, Google Zoeken, Google Agenda, YouTube en Gmail. Deze zijn allemaal te vinden via de App Launcher. Voor toegang tot deze apps en het openen van de app-lijst klik je op het pictogram van de Launcher of op de vergrootglastoets op het toetsenbord en daarna op “alle apps”

 

 

Bovendien wordt een app automatisch in de app-lijst weergegeven wanneer je deze installeert vanuit de Chrome Web Store. Als je meer dan 24 apps in je app-lijst hebt, krijg je er een of meer pagina's bij. De app-lijst is niet op alfabetische volgorde. Je kunt de apps zelf sorteren zoals je wilt. 

 

Als je de apps in je app-lijst wilt aanpassen, ga je als volgt te werk:

  1. Klik op het App Launcher-pictogram .

  2. De app-lijst wordt weergegeven.

  3. Klik in de app-lijst op een app die je wilt verplaatsen en houd de muisknop ingedrukt tijdens het slepen.

  4. Verplaats de app naar de gewenste plek in de app-lijst.

○       Als je de app naar een andere pagina van de app-lijst wilt verplaatsen, sleep je deze naar de overeenkomstige balk van het scherm waarnaar je de app wilt verplaatsen, onder aan de app-lijst

○       Zodra de app staat waar je die wilt hebben, laat je de muisknop los om de app op zijn nieuwe plek te zetten.


 

Als je een app vanaf de App Launcher op de plank wilt vastzetten, ga je als volgt te werk:

  1. Klik op het App Launcher-pictogram.

  2. De app-lijst wordt weergegeven.

  3. Klik met de rechtermuisknop (klik met twee vingers op een touchpad) op de app.

  4. Het menu voor de rechtermuisknop wordt weergegeven.

  5. Selecteer 'Vastzetten op plank'.

 

 

  1. De app wordt nu altijd weergegeven op de plank.

 

Zoeken met de App Launcher:

  1. Klik op het pictogram van de App Launcher.

  2. Voer iets in met het toetsenbord

  3. De zoekresultaten tonen: alle apps op je Chromebook, alle Chrome Web Store-apps, de resultaten van je internetgeschiedenis en alle bestanden op je apparaat die de woorden in je zoekopdracht bevatten.

 

Chromebook instellingen

Je kunt de instellingen bereiken via het statusgedeelte in de rechterbenedenhoek van je Chromebook, op de plank.

 

 

In het statusgedeelte zie je de netwerkverbinding, de resterende accuduur en het gebruikte account. Je kunt de netwerkverbinding wijzigen, het volume aanpassen en bladeren door Chromebook-trainingen(Via het vraagteken). Maar het belangrijkste is dat je vanuit het statusgedeelte toegang hebt tot je instellingen.

 

Via het vraagteken in het statusmenu kun je allerlei onderwerpen vinden.

Ga naar:

  • “Nieuwe gebruiker van Chromebook” en lees de volgende onderdelen door:

    • De touchpad gebruiken (De afbeeldingen met de muisaanwijzers)

    • Het toetsenbord gebruiken (De “uitleg van de functietoetsen bovenaan het toetsenbord)

Maak de toetscombinatie ctrl+alt ? , hierdoor krijg je het toetsenbord op het scherm en kun je door het indrukken van de ctrl, alt of shift toets zien welke sneltoetsen er allemaal zijn.

Apparaat instellingen

Omdat jij je Chromebook vaak gaat gebruiken, is het belangrijk dat je de instellingen van je touchpad, toetsenbord en scherm aan je eigen wensen en voorkeuren kunt aanpassen. Voor toegang tot deze voorkeuren ga je naar 'Instellingen' > 'Apparaat'.  

Touchpad

In het gedeelte 'Apparaat' kun je de snelheid van de touchpad wijzigen door de snelheidsschakelaar naar rechts of links te slepen, afhankelijk van je eigen voorkeur.  Ook kun je 'tikken-om-te-klikken' aanpassen in de touchpad-instellingen. 

Scherm

Je kunt de instellingen van je scherm wijzigingen bij 'Scherminstellingen'. In dit gedeelte kun je wijzigen hoe je bureaublad wordt weergegeven wanneer het is aangesloten op een projector of monitor (spiegel je bureaublad zodat zowel je bureaublad als de projector hetzelfde scherm weergeven, of breid je bureaublad uit zodat het volledige bureaublad over twee monitors wordt verdeeld). Je kunt ook de afmetingen van de schermweergave wijzigen. 

Privacy-instellingen

Het gedeelte 'Privacy' van de pagina 'Instellingen' bevat veel geavanceerde functies, maar je kunt in dit gedeelte ook je browsergegevens wissen en dit is een belangrijke functie die je moet kennen.   

 

De browsergegevens wissen:

 

  1. Ga naar 'Instellingen'.

  2. Scroll naar beneden op de pagina 'Instellingen' en klik op 'Geavanceerde instellingen weergeven'.

  3. Scroll naar het gedeelte 'Privacy' en klik op 'Browsegegevens wissen'.

  4. Selecteer in het dropdown-menu 'De volgende items verwijderen van' de tijdsperiode waarvoor je de browsegegevens wilt wissen.

  5. Vink de selectievakjes aan voor alle opties die je wilt toepassen op het wissen van de browsegegevens.

  6. Klik op 'Browsegegevens wissen'.

 

TIP - Dit is een belangrijke setting, Dit is het eerste dat je moet doen als je problemen ervaart met je Chromebook.

 

 

Downloads

Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren wil je misschien de standaardlocatie op je Chromebook voor het opslaan van gedownloade bestanden wijzigen. Dit is standaard de map 'Downloads'. Dit kun je wijzigen in een submap in de map 'Downloads' of een map in Drive.

 

De standaardlocatie voor gedownloade bestanden wijzigen:

 

  1. Ga naar 'Instellingen'.

  2. Scroll naar beneden op de pagina 'Instellingen' en klik op 'Geavanceerde instellingen weergeven'.

  3. Scroll naar het gedeelte 'Downloads' en klik op 'Wijzigen' naast 'Downloadlocatie'.

  4. Kies je doelmap en klik op 'Openen'.

  5. Je kunt er ook voor kiezen dat Chrome telkens vraagt waar je een bestand wilt opslaan wanneer je een bestand downloadt. Vink het selectievakje naast 'Voorafgaand aan een download vragen waar een bestand moet worden opgeslagen' aan.

Toegankelijkheid

Als jij een visuele handicap hebt of moeite hebben met typen, kunnen de toegankelijkheidsfuncties van pas komen. 

 

De toegankelijkheidsopties openen:

 

  1. Ga naar 'Instellingen'.

  2. Scroll naar beneden op de pagina 'Instellingen' en klik op 'Geavanceerde instellingen weergeven'.

  3. Scroll naar het gedeelte 'Toegankelijkheid'.

  4. Vink de selectievakjes aan naast de opties die je wilt inschakelen.

 

Schoolprinters toevoegen aan je Chromebook

Printers toevoegen

Je kunt printen naar een van de grote multifunctionals in het gebouw die je in elk OLC kunt vinden. Hiervoor hebben we een extensie geïnstalleerd in je Chromebrowser. De Everyoneprint HCP extension. Die kun je vinden in de browser rechtsboven naast het puzzelstukje. Als je klikt op de HCP extensie kun je daarna op synchronize printers klikken. De Pierson printers worden dan toegevoegd aan je account en die kun je terugvinden onder al je printers (er staat dan een Everyoneprint HCP icoontje achter.

 

 

Google for Education

Google Chrome Browser

Enkele voordelen van het browsen met Chrome:

●        Google Zoeken doet automatisch aanbevelingen, die worden weergegeven terwijl je typt.

●        Open en browse door meerdere sites tegelijk dankzij het gebruik van tabbladen.

●        Browse veilig met automatische updates en bescherming (geen virus-programma nodig).

Bekijk het filmpje en maak dan een aantal opdrachten over de Chrome-browser.

Klik hiervoor op de link naar het pdf bestand:

 

Open bestand Basisles_chromebrowser.pdf

Chrome Browser: basis

Google Gmail

Gmail is ontworpen om je te helpen tijd te besparen. In de gespreksweergave zijn berichten gesorteerd op onderwerp. Zo kun je eenvoudig de geschiedenis van je gesprek zien. Je kunt Gmail gebruiken op elke computer, tablet of telefoon, zowel online als offline. Je kunt ook verbonden blijven als je niet op school bent, op tablets en telefoons met de Gmail-apps voor Android en iOS.

Bekijk het filmpje en maak dan een aantal lesopdrachten over het werken met Gmail.

Klik hiervoor op de onderstaande link naar het pdf bestand:

 

Open bestand Basislesopdrachten_Gmail

Gmail: basis

Google Take out

Wanneer je van school af gaat (verhuizen, diploma etc.) zal je google account gedeactiveerd worden. Voor die tijd kun je via deze website https://takeout.google.com/ al je gegevens downloaden of overzetten naar een privé Google account (@gmail.com)

Google Agenda

Bij het maken en beheren van afspraken maakt Google Agenda ook een Hangouts-link, zodat je klaar bent voor een videogesprek. Daarnaast kun je bestanden toevoegen. Ook kun je uitnodigingen met één druk op de knop accepteren, zodat je snel kunt reageren op anderen.

Bekijk het filmpje en maak daarna een aantal lesopdrachten over het werken met Google Agenda. Klik hiervoor op de onderstaande link naar het pdf bestand: 

 

 

Open bestand Basislesopdrachten_Google_Agenda

Google Agenda

Google Drive

Google Drive kan worden gebruikt op alle computers, tablets en mobiele apparaten. Je kunt alle soorten bestanden opslaan en weergeven: afbeeldingen, HD-video's, pdf-bestanden, tekstbestanden, Microsoft Office®-documenten, tekeningen en muziek. 

Met Drive kun je bestanden en mappen met iedereen delen en heb je volledige controle over wie de inhoud kan bekijken, erop kan reageren en deze kan bewerken. Bestanden en mappen in Drive kunnen offline worden geopend en wijzigingen worden automatisch gesynchroniseerd wanneer je apparaat weer verbinding maakt met internet. 

Open bestand Basislesopdrachten_GoogleDrive

Google Docs

Met Google Documenten kun je met een groep leerlingen samenwerken aan hetzelfde document. Bewerken, reageren en chatten gebeurt in real-time.

Je kunt dus een project sneller voltooien en iedereen kan meewerken. Je docent kan wijzigingen in het document aanbrengen en reacties achterlaten om je verslag bijvoorbeeld te beoordelen. 

Maak nu een aantal lesopdrachten over het werken met Google Docs.

Klik hiervoor op de onderstaande link naar het pdf bestand:

 

Open bestand Basislesopdrachten_Google_Docs

Google Spreadsheets

Google Spreadsheets omvat real-time samenwerkingsmogelijkheden om samen met een groepje leerlingen documenten te bewerken, hier opmerkingen over plaatsen of hierover te chatten.

Microsoft Excel-bestanden kunnen in Spreadsheets worden geopend en bewerkt. Op deze manier kun je eerder gemaakte spreadsheets blijven gebruiken, maar heb je nu maar één spreadsheetapp nodig.

Bekijk het filmpje (tutorial) om de mogelijkheden te bekijken van Spreadsheets. Maak dan een korte lesopdracht. Hieronder kun je de link vinden van de basiscursus Google Spreadsheets van Cloudwise.

 

Basiscursus Google Spreadsheets Cloudwise

Google Spreadsheets les

Google Presentaties

Je kunt voor de presentaties die je in Google Presentaties ontwerpt, onder meer diverse presentatiethema's en duizenden lettertypen gebruiken en video's en animaties toevoegen. 

Met Google Presentaties kun je met meerdere mensen tegelijkertijd samenwerken aan een document, zodat je een interactief verhaal kan presenteren.

Bekijk het filmpje om de mogelijkheden te bekijken van Google Slides. Maak dan de lesopdrachten. Klik hiervoor op onderstaande link naar het pdf bestand: 

 

Open bestand Basislesopdrachten_Google_Slides.pdf

Google Presentaties_tutorial

Google Tekeningen

Met Google Tekeningen kun je eenvoudig tekeningen maken, delen en bewerken. Of het nou gaat om een grafiek, diagram of een afbeelding met de bewerkingsopties van Google Tekeningen is het allemaal mogelijk. 

Je kunt afbeeldingen (Google Tekeningen) ook afzonderlijk gebruiken of ze toevoegen aan een document, spreadsheet of presentatie.

Maak de volgende lesopdrachten over Google Tekeningen. 

Klik hiervoor op de onderstaande link naar het pdf bestand:

 

Open bestand Basislesopdrachten_Google_Tekeningen

Google Forms

Google Formulieren is een eenvoudige manier om informatie te verzamelen, enquêtes te houden en snelle beoordelingen uit te voeren. Formulieren kunnen met een link worden gedeeld via e-mail of worden ingesloten op een website.

Reacties kunnen onmiddellijk worden weergegeven met de optie om deze op te slaan in een spreadsheet of een Google-spreadsheet. Google Forms is goed te gebruiken als je straks een profielwerkstuk maakt of een ander onderzoek waarbij je een enquête wilt afnemen.

 

Maak de korte lesopdrachten over Google Forms.

Klik hiervoor op de onderstaande link naar het pdf bestand:

 

Open bestand Basislesopdrachten_Google_Forms

Basiscursus Google Forms Cloudwise

Google Classroom

Een van de Google Apps for Education is Classroom. Bij veel vakken maken ze hier al gebruik van. Sommige vakken gebruiken het om lesmateriaal beschikbaar te stellen, andere om opdrachten te verdelen. Deze opdrachten kun je dan weer makkelijk digitaal inleveren. Je documenten zijn dan meteen gedeeld met je docent.

Hoe werkt het?

Je docent kan je een e-mail sturen om je uit te nodigen voor een lesgroep. Ze kunnen je ook de lesgroepcode geven, waarmee je jezelf kunt toevoegen aan de lesgroep of je bent al toegevoegd door de docent. Je hebt altijd een Algemen Pierson Classroom met algemene informatie zoals leerlingstatuut, plattegronden van de school etc.

 

Google Classroom