Het project: het opstellen van het zorgleefplan

Het project: het opstellen van het zorgleefplan

Start Project opstellen van een zorgleefplan (Beroepsprestatie 1)

Inleiding

In de langdurige ouderenzorg ligt de nadruk niet op verpleegd en behandeld worden, maar op wonen en welzijn. Je ondersteunt mensen het leven te leiden dat zij gewend zijn en prettig en zinvol vinden.
Uiteraard hebben ouderen wel degelijk top medische- en verpleegkundige zorg nodig wanneer zij ziek zijn. Maar altijd, ook als de cliënt verpleegkundige zorg ondergaat horen verzorgenden en verpleegkundigen dat te doen vanuit de vraag: Hoe ondersteun ik de kwaliteit van leven van deze cliënt?
Bij het uitvoeren van dit project leer je een zorgleefplan op te stellen. Het opstellen van het zorgleefplan gebeurt altijd in samenspraak met de client, mantelzorgers, naasten en/of wettelijke vertegenwoordigers.
In het zorgleefplan is de kwaliteit van leven uitgewerkt in de vier levensdomeinen: de lichamelijke gezondheid en het  mentaal webevinden, leef-woonomgeving en het domein participatie.
Je analyseert de verzamelde gegevens en stelt de verpleegkundige diagnose. Daarbij maak je gebruik van je kennis over ouderen, stoornissen, beperkingen functioneringsproblemen en ziektebeelden van cliënten in het verzorgingshuis, verpleeghuis of de thuiszorg. Je houdt daarbij rekening met het mogelijk naast elkaar bestaan van zelfzorgtekorten.

 

Beroepsprestatie 1 Opstellen van een zorgleefplan

Studiebelasting

SBU begeleid

1.0

Visie op zorg

2

2

1.1.

Start project: Opstellen van een zorgleefplan

Maken van een samenwerkings- leercontract

 

2

1.2

Kwaliteitskader verantwoorde zorg; Wat is dat en hoe zie je dit terug binnen jouw zorginstelling?

2

 

3

1.3

Afspraken maken in het zorgleefplan over de invulling van de indicatie

2

3

1.4 Burgerschap: Onderdeel economie 2 2

1.5

Zonder gegevens geen verpleegplan

2

2

1.6

Het zorgleefplan en de vier domeinen; cliënt typering en

voeren van gesprek

2

4

1.7  De zorg afstemmen met de mantelzorger 1 2

1.8

De verpleegkundige diagnose

1

3

1.9

Reflectie op de samenwerking

 

1

1.10

Een schot voor open doel

2

3

1.11

Het totale proces evalueren

2

4

1.12

Vraaggericht rapporteren kan dat?

2

3

1.13

Evaluatie van het project

 

2

Totaal 

21

36

 

 

 

 

Verantwoording m.b.t. kwalificatiedossier vanaf 1 aug 2015

B1-K1-W3: Stelt een verpleegplan op

De mbo-verpleegkundige stelt zich op de hoogte van de zorgindicatie en/of zorgbehoefte, en overlegt met de zorgvrager, naastbetrokkenen, en indien van toepassing met betrokken disciplines, over de zorg op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied die past binnen de indicatie en/of bij de zorgvraag. Zij legt een verpleegproces samen met de zorgvrager en/of naastbetrokkenen vast in een verpleegplan*, plant de benodigde verpleegkundige interventies en bijbehorende activiteiten, maakt een eigen werkplanning, formuleert voorwaarden die wenselijk zijn voor de te verlenen zorg en houdt rekening met wat de zorgvrager en naastbetrokkenen zelf kunnen doen, beschikbare materiële en financiële middelen. Zij onderzoekt verschillende belangen en mogelijkheden m.b.t. verpleegkundige zorg in relatie met de inzet van naastbetrokken en andere zorgprofessionals. De mbo-verpleegkundige bespreekt de verpleeg- of ondersteuningsdoelen met de zorgvrager en naastbetrokkenen, ze maakt gebruik van hun kennis, ervaring en mogelijkheden en vraagt hun instemming. De doelen richt ze op het maximaal haalbare in de gegeven situatie en ze zoekt in voorkomende situaties naar evenwicht tussen korte- en lange termijn doelstellingen.

 

De onderliggende competenties zijn: Beslissen en activiteiten initieren, Overtuigen en beinvloeden, Formuleren en rapporteren, Instructies en procedures opvolgen, Plannen en organiseren

 

P2-K1-W1 Biedt ondersteuning gericht op zelf- en samenredzaamheid

De mbo-verpleegkundige ondersteunt de zorgvrager bij het omgaan met de mogelijkheden en beperkingen in zijn functioneren en het zo veel mogelijk behouden van de regie over het eigen leven. Zij vormt zich een beeld van wat er nodig is om de zelf- en samenredzaamheid te faciliteren. Zij biedt ondersteuning op het gebied van wonen, maatschappelijke participatie, gezondheid en welbevinden waarbij de zorgvrager zichzelf kan zijn door bevestiging van diens eigen identiteit en door het respecteren van diens levensinvulling. Zij ondersteunt bij praktische zaken, het realiseren van een passende daginvulling en het onderhouden van een sociaal netwerk. Zij betrekt en ondersteunt de naastbetrokkenen bij de begeleiding van de zorgvrager. Zij signaleert veranderingen in de situatie van de zorgvrager. Zij verwijst waar nodig door en werkt samen met andere zorgverleners of in de keten. Zij bewaakt het totale zorgproces en zorgt voor een logische opbouw en afstemming van de zorgverlening. Zij neemt bij bijzonderheden contact op met de arts of andere deskundigen.
 

De onderliggende competenties zijn: Begeleiden, Aandacht en begrip tonen, Relaties bouwen en netwerken, Samenwerken en overleggen, Instructies en procedures opvolgen
 


 

onderwijsleeractiviteit 1.1

 

In deze activiteit leer je:

Een samenwerkings- en leercontract op te stellen met hierin groepsafspraken en persoonlijke leerdoelen.

 

Onderwijstijd: 2 lesuren van 45 min.

Beroepsprestatie 1 Het opstellen van een zorgleefplan wordt uitgevoerd in een projectgroep van maximaal 5 personen.

De bedoeling van dit Project is dat je aan het eind van dit project gezamelijk een zorgleefplan volgens vastgestelde eisen hebt gemaakt . Onder het tab resultaat 1.11 kun je hier meer over lezen.

Om een goede start te maken m.b.t. afspraken en leerresultaten is het belangrijk om dit vast te leggen in een samenwerkings- en leercontract.

In deze onderwijsleeractiviteit gaan jullie m.b.v. het bijgevoegde document afspraken maken en deze vastleggen in het samenwerkings- en leercontract.

Op basis van jullie leerbehoefte zal de docent de leeractiviteiten ten behoeve van Beroepsprestatie 1 invulling geven. De docent zal jullie coachen en advies geven op basis van jullie persoonlijke leervragen.

Open bestand SAMENWERKINGS- LEERCONTRACT1.docx

Resultaat 1.1

Een samenwerkings- en leercontract

Kwaliteitskader Verantwoorde zorg

Toelichting

Het is belangrijk dat overal verantwoorde zorg wordt geleverd. Maar wat is verantwoorde zorg? In het kwaliteitskader Verantwoorde Zorg Verpleging, Verzorging en Thuiszorg lees je wat de partijen binnen de Stuurgroep Kwaliteitskader Verantwoorde zorg verstaan onder verantwoorde zorg en op welke manier zij meten of deze zorg verantwoord is. Dit kwaliteitskader maakt de meerwaarde van de zorg zichtbaar en biedt het een handreiking om met elkaar te werken aan verbetering van de zorg. Het kwaliteitskader is bruikbaar voor een brede doelgroep zoals clientenraden, zorgverleners, zorgorganisaties, zorginkopers en toezichthouders.

  1.  

Verantwoording m.b.t.. kwalificatiedossier vanaf aug 2015

B1-K1 Bieden van zorg en begeleiding in het verpleegkundig proces

  • Kan handelen volgens de normen voor verantwoorde zorg

P2-K2 Biedt verpleegkundige zorg en begeleiding in de VVT

  • Heeft gespecialiseerdee kennis van het branchespecifieke kwaliteitskader

Studieactiviteit 1.2

Studietijd: 2 uur

Lees het kwaliteitskader Verantwoorde Zorg voor de sector Verpleging en Zort Thuis (VVT) (zie de bijlages) goed door en maak een mindmap waarbij de 4 thema's over kwaliteit centraal staan.

Een mindmap is een visueel schema van gedachten, informatie of kennis. (voorbeelden) Met een visueel schema kun je beter nadenken en leren. Je ziet in één oogopslag structuur in de informatie en je komt makkelijker op nieuwe ideeën.

Neem deze mindmap mee naar de onderwijsleeractiviteit.

Je kunt ook gebruik maken van de site www.popplet.com. Op deze site kun je digitaal een mindmap maken.

 

 

Visueel schema: Wat? Waarom? Hoe? Toepassingen

Open bestand zichtbare zorg indicatoren.pdf

Open bestand 130805_Kwaliteitsdocument-VVT-2013.pdf

onderwijsleeractiviteit 1.2

In de activiteit leer je:

  • Na te denken over wat jij verstaat onder verantwoorde zorg
  • Wat het kwaliteitskader verantwoorde zorg inhoudt en weet je hoe dit binnen je organisatie terug te vinden is in het zorgdossier/zorgleefplan

 

Onderwijstijd: 3 lesuren van 45 min.

Ter voorbereiding op het uitwerken van de opdrachten van beroepsprestatie 1 Het opstellen van een verpleegplan ga je in de projectgroep je verdiepen in het kwaliteitskader verantwoorde zorg en op welke manier dit kader zichtbaar is binnen je eigen zorgorganisatie.

  • Je bekijkt elkaars mindmap en bespreekt wat jullie verder is opgevallen bij het lezen van het kwaliteitskader verantwoorde zorg.
  • Elke zorgaanbieder heeft een visie van waaruit zij zorg biedt. Ga op zoek naar de visie van de organisatie waar jij werkt (of van een zorgorganisatie in de buurt). Beoordeel deze visie a.d.h.v de volgende items uit de normen verantwoorde zorg
  • Bedenk met elkaar wat jij wilt leren over dit kwaliteitskader en welk leerresultaat hiervoor wenselijk is. Leg dit vervolgens vast in jullie leercontract.
  • Op basis van de 4 thema's binnen het kader van de 4 domeinen beschrijven jullie je eigen visie en hoe deze visie terug te vinden zal zijn binnen het zorgleefplan.

    Het betreft de thema's: 

  1. Kwaliteit van leven
  2. Kwaliteit van de zorgverleners
  3. Kwaliteit van de zorgorganisatie
  4. Zorginhoudelijke kwaliteit en veiligheid (risicosignalering)

Het resultaat hiervan presenteren jullie in de groep. 

 

 

 

Resultaat 1.2

  • Een mindmap over de thema's verantwoorde zorg
  • Een presentatie van een persoonlijke visie op de vier thema's m.b.t. verantwoorde zorg in relatie tot het zorgleefplan

Afspraken maken in het zorgleefplan over de invulling van de indicatie

Toelichting

In Nederland krijgt iedereen de zorg die nodig is. Of je nu een hoog of een laag inkomen hebt, of je nu jong bent of oud. Dat blijft zo en daar mogen we trots op zijn. Maar de samenleving verandert. Daarom moet ook de manier waarop we de zorg organiseren, veranderen. Als mensen langer thuis willen wonen, zal de zorg daarop moeten inspelen. Als mensen meer zelf willen regelen, moet dat kunnen. Als de zorgvraag blijft toenemen, zullen we nog beter op de kosten moeten letten. Zo kunnen we garanderen dat iedereen ook in de toekomst de zorg krijgt die nodig is.

Per Januari 2015 zijn er een aantal wijzigingen in de wetgeving m.b.t. het inzetten van de zorg gekomen. Om vraaggerichte zorg in het zorgleefplan goed vorm te geven als verpleegkundige is het essentieel om op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen met betrekking tot de zorgkostiging.

 

Verantwoording m.b.t. kwalificatiedossier vanaf aug 2015

P2-K1 Biedt verpleegkundige zorg en begeleiding in de VVT

- De beginnend beroepsbeoefenaar heeft ruime kennis van de bekostiging van de zorg.

 

 

Studieactiviteit 1.3

 

Studietijd: 2 uur

Opdracht 

Neem je uitwerkingen mee naar de onderwijsleeractiviteit.

  1. Bekijk de de infographic hervormingen langdurige zorg. Kun je  nu benoemen welke 4 veranderingen hebben plaats gevonden in de wetgeving m.b.t. de zorg? Voor nog meer informatie kun je ook de video in onderstaande link bekijken.
  2. Wat merk je hiervan in je huidige werkzaamheden als leerling verpleegkundige?
  3. Een cliënt heeft t.g.v. een CVA een parese links en is volledig ADL afhankelijk. Bij wie kan hij een indicatie voor zorg aanvragen en wat zijn de mogelijkheden om passende zorg te krijgen. Onder welke wet zal deze cliënt vallen?
  4. Een cliënt met beginnende alzheimer heeft ondersteuning nodig eenmaal per week bij de douchebeurt om zijn echtgenote te ontlasten. Bij wie kan deze cliënt een indicatie voor ondersteuning aanvragen en wat zijn de mogelijkheden om passende ondersteuning te krijgen. Onder welke wet zal deze cliënt vallen?

Open bestand hervorming-langdurige-zorg-07-2014.pdf

Open bestand VIL_INFO_ZORGTRANSITIE2014.pdf

Open bestand a05-624909-wmo-aangepast-juni[1].pdf

video hervormingen langdurige zorg

onderwijsleeractiviteit 1.3

 

In de activiteit leer je

  • op welke manier de zorg bekostigd wordt.
  • te benoemen wat een zorgzwaartepakket is.
  • Te benoemen wat het verschil is tussen het zorgprofiel en zorgzwaartepakket
  • Na te denken over de competenties van de verpleegkundige die nodig zijn om een goede zorgindicatie vast te kunnen stellen.
  • welke hulpmiddelen er zijn om de zorg goed te kunnen indiceren.
  • .

Onderwijstijd: 3 lesuren van 45 min.

 

Om voor zorg en/of ondersteuning in aanmerking te komen heeft een burger een indicatie nodig. Deze indicatie kan worden afgegeven door de gemeente (Wmo) of het CIZ (Wlz), of met een verwijzing van bijvoorbeeld de wijkverpleegkundige (Zvw).

Maak de Nationale kennistest zorgwetten op internet om te ontdekken of jij voldoende weet om de client naar de juiste weg binnen de zorgsector te verwijzen.

 

Discussieer met elkaar over de volgende stelling (zie hiervoor ook de dia indiceren)

 

De mbo verpleegkundige heeft onvoldoende competenties om indicaties te stellen bij de zorg voor cliënten thuis

 

 

Ga vervolgens met elkaar op zoek naar de hulpmiddelen je kunt gebruiken om als verpleegkundige de juiste indicatie te stellen. De juiste indicatie leidt namelijk tot een goede bekostiging van de zorg.

In de grote groep worden de  bovenstaande items besproken en zal er een  nogmaals een discussie plaatsvinden over bovenstaande stelling.

De docent zal vervolgens een overzicht geven van alle hulpmiddelen voor het indiceren en organiseren van zorg.

 

Open bestand Sheet indiceren.pptx

Resultaat 1.3

- Een overzicht van de belangrijkste hervormingen in de langdurige zorg.

- Een resultaat van de kennistest Zorgwetten
- Een overzicht van alle hulpmiddelen die je als verpleegkundige kunt gebruiken bij het indiceren van de zorg.

Opdracht voor Burgerschap

Toelichting

Het MBO  kent een drievoudige kwalificering: Leren, loopbaan en burgerschap. Dat betekent dat een student moet voldoen aan eisen voor het beroep, eisen voor deelname aan de maatschappij en eisen voor doorstroom. Om goed in onze samenleving mee te kunnen doen, is alleen een voorbereiding op een beroep niet voldoende. Elke student moet ook voldoen aan de kwalificatie-eisen loopbaan en burgerschap.

Het onderdeel Burgerschap bestaat uit 4 dimensies waarvan bij elke dimensie de student een inspanningsverplichting heeft.

De dimensies zijn:

- Politiek Juridisch

- Economisch

- Sociaal maatschappelijk.

- Vitaal burgerschap

Binnen het onderwijs van de Gooise Zorgacademie zullen de lessen Burgerschap geintergreerd aangeboden worden. Bij deze lessen zal een bewijsstuk voor het onderdeel burgerschap gemaakt moet worden. Dit wordt in het onderwijs  benoemd als: ontwikkelingsportfolio Burgerschap onderdeel.....

 

 

 

Studieactiviteit 1.4

Studietijd: 2 uur

 

Je hebt net inzicht gekregen in de wettelijke regelingen t.a.v. de bekostiging van de gezondheidszorg.

Maar hoe regel jij je eigen financiën? Doe je aan budgettering of niet?

Kijk op de site van nibud.nl bij het thema huishoudelijke uitgaven. Heb jij je kosten in kaart. 

Schrijf hier een reflectieverslag van een A4 en neem deze mee naar de onderwijsleeractiviteit.

Hoe de financiering van de zorg is vormgegeven is een ingewikkeld verhaal, de overheid en de zorgverzekeraars spelen

hier een grote rol in. Hoe dan ook elke afdeling in een zorginstelling krijgt een deel van het geld, krijgt een zogenaamd

budget. Een bedrag waarmee bijvoorbeeld computers voor de afdeling kunnen worden aangeschaft of nieuwe kunst aan de muren. Hoe werkt dat nu precies, budgettering?

Let wel het gaat hier niet om het persoonlijke budget van de zorgvrager, maar het afdelingsbudget.

Deze opdracht voer je met 2 personen uit.

Op de afdeling waar je de beroepspraktijkvorming loopt ga je in overleg met het afdelingshoofd over het budget van de afdeling.

Je maakt een verslag van dit interview en je laat de volgende items aan bod komen:

-Is het een jaarlijks budget

-Krijgt de ene afdeling meer geld dan de andere zoja, waarom

-Waar wordt het geld aan besteed

-Heeft het team zorgverleners invloed op de besteding

-En zoja op welke wijze en zo nee waarom niet

-Is het bedrag toereikend voor alle wensen

Etc.

Laat dit verslag ter goedkeuring aan je slb'er lezen en bewaar het in je portfolio onder het tab: Burgerschap onderdeel economie

Onderwijsleeractiviteit 1.4

Bespreek in je groepje de studieactiviteit. Hebben jullie nog tips voor elkaar?

 

Zoals je in de vorige activiteit gemerkt heb is de vormgeving van de financiering van de zorg een ingewikkeld verhaal, de overheid en de zorgverzekeraars spelen hier een grote rol in.

Hoe dan ook elke afdeling in een zorginstelling krijgt een deel van het geld, krijgt een zogenaamd budget. Een bedrag waarmee bijvoorbeeld computers voor de afdeling kunnen worden aangeschaft of nieuwe kunst aan de muren. Hoe werkt dat nu precies, budgettering?

Let wel het gaat hier niet om het persoonlijke budget van de zorgvrager, maar het afdelingsbudget.

Bespreek in je groepje de volgende vragen:

  1. Heb jij zicht op het budget van jouw team.
  2. Ben je bekend met het opleidingsbudget voor het personeel.
  3. Op welke manier heb jij als leerling verpleegkundige invloed op het budget?
  4. Word je betrokken als team bij de inzet van middelen die gefinancierd moeten worden?

Deze opdracht voer je met 2 personen uit.

Op de afdeling waar je de beroepspraktijkvorming loopt ga je in overleg met het management over het budget van de afdeling/team

Je maakt een verslag van dit interview en je laat de volgende items aan bod komen:

-Is het een jaarlijks budget

-Krijgt de ene afdeling meer geld dan de andere zoja, waarom

-Waar wordt het geld aan besteed

-Heeft het team zorgverleners invloed op de besteding

-En zoja op welke wijze en zo nee waarom niet

-Is het bedrag toereikend voor alle wensen

- Worden de financiele keuzes besproken met het team. Leg verder uit.

Etc.

Laat dit verslag ter goedkeuring aan je slb'er lezen en bewaar het samen met je reflectieverslag in je portfolio onder het tab: Burgerschap onderdeel economie

Zonder Gegevens geen verpleegplan

Toelichting

Als verpleegkundige maak je een keus over hoe je de realiteit wilt bekijken of ordenen. Theorieen, modellen en classificatiesystemen gebruik je dan 'als een bril die je op zet'. Als je een zonnebril draagt, ziet de hele wereld er een tintje donkerder uit. Draag je een leesbril, dan kan je oog beter dichtbij focussen. Een skibril beschermt tegen ultraviolette straling. Bij iedere situatie past dus een bril die je in die specifieke setting helpt 'beter te zien'.

 

Zo past iedere manier van kijken naar zorg, iedere theorie, model of classificatie goed bij een bepaalde setting waarin je die zorg levert. Ze zijn een hulpmiddel bij het beoordelen van praktijksituaties. Ze helpen je kijken en beoordelen.

Studieactiviteit 1.5

Studietijd: 2 uur

Lees thema 2 Systhematisch gegevens verzamelen, hoofdstuk 1 gegevens verzamelen uit het basisboek "het verpleegplan opstellen".  Noteer de vragen die hebt naar aanleiding van de tekst en neem deze mee.

Individuele opdracht: Verpleegkundige modellen in de praktijk

  • Zoek informatie op over het ordeningsmodel van Marjory Gordon, SAMPC en de 4 levensdomeinen
  • Bekijk alle ordeningsprincipes en vergelijk deze met elkaar. Welke spreekt je aan en waarom?
  • Welke ordeningsmodel past het best bij jouw zorgorganisatie en waarom?
  • Bespreek met collega's in de praktijk wat je aan het werken met modellen kunt hebben in je werk.
  • Neem je aantekeningen hiervan mee naar de onderwijsleeractiviteit.

Lees de bijlage "hoe werk je met het ZLP"goed door. In dit artikel word het methodisch werken met een zorgleefplan verder uitgelegd. 

Orienteer je verder op de 4 levensdomeinen m.b.v. de 4 domeinen checklist van ACTIZ 

Schrijf je vragen op en neem deze mee naar de onderwijsleeractiviteit

Open bestand 2008_-_003_hoe_werk_je_met_ZLP.pdf

Open bestand actiz_checklist_domeinen1.pdf

zorgleefplanwijzer

onderwijsleeractiviteit 1.5

In de activiteit leer je:

Systematisch gegevens te verzamelen aan de hand van het ordeningsprincipe van Gordon, SAMPC, of de vier levensdomeinen.

 

 

Onderwijstijd: 2 lesuren van 45 min.

De docent voert een onderwijsleergesprek over het verpleegproces als inleiding op de subgroepopdracht. De uitwerking van de individuele opdracht : Verpleegkundige modellen in de praktijk wordt nabesproken. Daarbij gaat de docent in op je vragen naar aanleiding van de voorbereidingsopdracht.

Aan de hand van het spel: ik hou van het zorgleefplan wordt de theoretische kennis omtrent het methodisch werken m.b.v. het zorgleefplan door de docent bij de studenten opgehaald en vernieuwd.

De komende activiteiten gaan jullie je voorbereiden op het opstellen van een zorgleefplan voor maar vooral met de client en eventueel clientvertegenwoordiger. In de voorgaande onderwijsleeractiviteit hebben jullie al leervragen geformuleerd in het kader van verantwoorde zorg. Deze kunnen jullie nu aanvullen met leervragen die betrekking hebben op het verpleegkundig proces.

Om je goed te orienteren en je kennis op te frissen gaan jullie in dezelfde subgroep het volgende uitwerken en bespreken:

  1. De beginssituatie bespreken door ervaringen m.b.t. het opstellen en uitvoeren van een zorgleefplan te inventariseren.
  2. Bedenk met elkaar wat jullie nog willen leren tijdens het verpleegproces. Denk daarbij aan de 5 stappen die het verpleegproces vorm geven:
  • Gegevens verzamelen over de client; het ordenen van wensen en behoeften onder het juiste domein
  • Betekenis geven aan verzamelde gegevens; verpleegkundige diagnose stellen
  • Het opstellen van zorgleefplan inclusief doelen en interventies
  • Het zorgleefplan uitvoeren en monitoren
  • De zorg evalueren en het zorgleefplan bijstellen.

    3. Verwerk deze leervragen vervolgens in jullie leercontract en maak afspraken over de manier waarop deze        leervragen behaald gaan worden. Beschrijf welke competenties jullie per stap van het verpleegkundig proces nog willen    ontwikkelen en hoe jullie daar vorm aan willen geven.

   4. Maak daarnaast een POP en een PAP m.b.t. beroepsprestatie 1 voor de praktijk. 

Resultaat 1.5

  • Een pop en pap gericht op BP 1 in de praktijk
  • Persoonlijk geformuleerde leervragen m.b.t. de stappen in het verpleegkundig proces
  • Kunnen vertellen wat de ordeningsprincipes Gordon, SAMPC en 4 domeinen inhouden
  • Een bijgesteld leercontract

Het zorgleefplan en de vier domeinen; cliënttypering en het voeren van een eerste gesprek

Toelichting

Het gaat erom de client goed te kennen! Wie was de client? Wat is typerend voor zijn levensstijl? Hoe ziet zijn dagelijks leven eruit? Wat is zijn dagritme? Wat zijn belangrijke gewoonten en voorkeuren van de client? Waar geniet hij van? Wat ergert hem? Hoe is het met zijn gezondheid?

Tijdens deze activiteit gaan jullie in de projectgroep aan de slag met de voorbereiding op het voeren van een kennismakingsgesprek, het opstellen van een clienttypering en het verzamelen van informatie over de vier levensdomeinen. Daarnaast oefenen jullie in het voeren van dit kennismakingsgesprek waarbij er ook gelet wordt op de communicatieve vaardigheden:  actief luisteren, samenvatten en doorvragen, niet invullen voor een ander etc.

 

 

 

Verantwoording m.b.t.. kwalificatiedossier vanaf aug 2015

B1-K1-W1: Neemt een anamnese af en stelt een verpleegkundige diagnose

De mbo-verpleegkundige verkrijgt snel inzicht in de eigen kracht, mogelijkheden, ziektegeschiedenis en de zorgbehoefte van de zorg vrager door een gesprek te voeren en verbindend samen te werken met de zorgvrager en indien van toepassing met de naastbetrokkenen en betrokken disciplines en ze te observeren. Zij analyseert beschikbare gegevens en stelt de verpleegkundige diagnose in samenwerking met de zorgvrager. Ze maakt daarbij gebruik van de controles van de vitale functies, gegevens uit laboratoriumonderzoek, van standaarden, recent wetenschappelijke, verpleegkundige en medisch psychiatrische gegevens. Zij bespreekt haar diagnose met het behandelteam.

 

De onderliggende competenties zijn: Aandacht en begrip tonen, Formuleren en rapporteren, Analyseren, Samenwerken en overleggen, Vakdeskundigheid toepassen, Op de behoeften en verwachtingen van de klant richten

Studieactiviteit 1.6

Studietijd: 2 uur

Lees uit het Basisboek "het verpleegplan opstellen" Thema 2 Systematisch gegevens verzamelen,  hoofdstuk 3 (het anamnesegesprek) en hoofdstuk 4 (Betekenis geven aan verzamelde gegevens)

Neem vanuit de zorgorganisatie anamnese formulieren mee die evt. gebruikt kunnen worden tijdens het voeren van een anamnese gesprek of gebruik hiervoor checklist eerste gesprek van Actiz (bijlage)

Bekijk nogmaals het document hoe werk je met een ZLP en lees m.n. het stuk onder STAP 1 Maak een algemene typering van de client. Hoe wil de client leven en wat is belangrijk voor hem of haar?

In de onderstaande link zorgleefplanwijzer, kun je allerlei info vinden met betrekking tot het zorgleefplan

Neem je aantekeningen en vragen mee naar de activiteit.

zorgleefplanwijzer
Een website waarin je allerlei informatie kunt vinden over het zorgleefplan

Open bestand 2008_-_003_hoe_werk_je_met_ZLP.pdf

Open bestand actiz_checklist_eerstegesprekentypering[1].pdf

onderwijsleeractiviteit 1.6

In de activiteit leer je:

  • In gesprek te gaan met client over zijn wensen en behoeften aan de hand van de 4 levensdomeinen.
  • Een krachtige typering van een client te maken
  • Uit het verhaal van de client wensen en behoeftes te destilleren
  • Wensen en behoeftes onder het juiste domein te plaatsen

 

Onderwijstijd: 4 lesuren van 45 min.

De docent geeft m.b.v. een powerpoint extra informatie om de eerste stap van het verpleegproces goed uit te kunnen voeren. Vervolgens gaan je zelfstandig in de projectgroep aan de slag met het maken van de eerste stap van het verpleegproces: HET VERZAMELEN VAN GEGEVENS

Opdracht

Je start in je projectgroep door de voorbereidingsopdracht met elkaar te bespreken. Daarnaast bespreken jullie de persoonlijke leervragen ten aanzien van de 1e fase van het verpleegproces; verzamelen van gegevens. Indien nodig voegen jullie deze informatie toe aan het leercontract. 

In de projectgroep kiezen jullie een client die gebruikt wordt bij het uitvoeren van alle stappen van het verpleegkundig proces. Jullie kunnen zelf een casus schrijven of gebruik maken van de casussen in de bijlages. De voorkeur gaat uit van een bestaande client uit de praktijk!

In de projectgroep werken jullie toe naar het resultaat zoals hierboven in het kader beschreven staat. Hoe jullie dit willen doen en welke informatie/hulpmiddelen jullie denken nodig te hebben bespreken jullie met de docent. Op basis van jullie eigen leervragen komen jullie tot een actieplan. De docent zal jullie helpen met het beantwoorden van de leervragen.

Mogelijke stappen die toewerken naar het gewenste resultaat:

1.         Cliënttypering; kernachtige beschrijving geven van een cliënt als persoon: typerende waarden, voorkeuren en achtergrond. Een korte typering van het leven tot nu toe en de verwachting van de toekomst. Daarbij geef je een beschrijving van hoe de cliënt wil leven en mogelijk de gezondheidsrisico’s per domein:

Woon- en leefomstandigheden

Participatie

Mentaal welbevinden en autonomie

Lichamelijk welbevinden en gezondheid

2.         Vragenlijsten naar de 4 domeinen: maak gebruik van bestaande vragen lijsten die ook te vinden zijn op zorgleefplanwijzer en binnen je eigen zorgorganisatie. Het is lastig om keuzes te maken in wat wil je graag weten over de cliënt. Vandaar ook dat het belangrijk is om hier van tevoren goed over na te denken.

3.         Het voeren van het cliënt gesprek; Bekijk nogmaals 3.6 het voeren van een anamnesegesprek uit het boek Het verpleegplan vaststellen. Het eerste contact leggen met de client kan van waardevolle betekenis zijn ten behoeve van het verdere zorgproces. Volg de e- learing van onderstaande link over echt contact maken en bereid vervolgens het gesprek voor. Neem het gesprek op met je telefoon of camera.

4.         Ordening van wensen en behoeften onder het juiste domein. Na het kennismakingsgesprek gaan jullie alle relevante informatie ordenen.

5.         Betekenis geven aan de verzamelde gegevens.  Datgeen wat je hebt geobserveerd koppel je aan kennis, inzicht en ervaring. Je kunt hiervoor gebruik van onderstaande verpleegkundige vragen om betekenis te geven aan de gegevens.

·    In hoeverre is een gegeven relevant voor de diagnose, resultaatbepaling en/of interventiekeuze?

·    Hoe staan de gegevens met elkaar in verband?

·    Wat zeggen de gegevens over de reacties van de cliënt op zijn gezondheidsproblemen?

·    Wat zeggen de gegevens over de draaglast en draagkracht van de cliënt?

·    Wat zeggen de gegevens over de ernst van het probleem?

·    Wat zeggen de gegevens over de eigen mogelijkheden van de cliënt en de van zijn naasten?

·    Welke prognose kan er worden gesteld?

Jullie bespreken met elkaar welke onderdelen jullie willen delen met de groep en bereiden een korte presentatie voor.

Open bestand 1.4 maken van clienttypering.pptx

Open bestand Casus meneer Draaier 4 domeinen.docx

Open bestand Casus Mijnheer de Vries.docx

e-learning contact maken

Resultaat 1.6

  • Een uitgekozen of zelf gemaakte casus t.b.v. het zorgleefplan
  • Een afgenomen anamnese gesprek uitgevoerd in een rollenspel
  • Een clienttypering
  • Een indeling van de wensen c.q zorgproblemen onder de 4 domeinen
  • Een bijgesteld leercontract

Afstemmen van zorg samen met de mantelzorger

Toelichting

Je bent een professional in de zorg. Je krijgt steeds meer te maken met samenwerken met mantelzorgers.

Van jou worden een aantal vaardigheden verwacht in het afstemmen en informeren van naastbetrokkenen.

Onderstaande afbeelding geeft schematisch weer wat jouw rol als professional  kan zijn in verbindend samenwerken met de mantelzorger.

Studieactiviteit 1.7

 

Bij het afstemmen en informeren van de mantelzorger kunnen verschillende dilemma's een rol spelen. Allereerst is het echter wel noodzakelijk dat je je bewust wordt van je eigen verwachtingen .

 Stel je voor dat:

1. Je vader/moeder (of opa/oma) is opgenomen geweest in het ziekenhuis/verpleeghuis en is weer thuis. Hij/zij krijgt thuiszorg en daarnaast ben jij als naastbetrokkenen mantelzorger.

Wat zijn jouw verwachtingen als mantelzorger in de samenwerking met de verzorgende/verpleegkundige?

Let op: hoe beantwoord jij deze vraag, als leek of professional? Is er verschil? Leg uit.

 

2. ​Je werkt als verzorgende/verpleegkundige in de thuiszorg en komt een familie, waar de partner als mantelzorger nauw betrokken is bij de zorg.

Wat zijn jouw verwachtingen als professional in de samenwerking met partner van je cliënt?

 

Denk ook na over de volgende vragen:

  • Wat doe je als de cliënt niet wil dat de mantelzorger betrokken wordt, omdat hij/zij de mantelzorger niet wil belasten?
  • Wat doe je als de mantelzorger en de cliënt geen goede relatie hebben?
  • Wat doe je als de mantelzorger niet wil?
  • Wat mag ik wel/niet bespreken?
  • Wanneer neem je de regie over?
  • Wat doe je als artsen of collega’s het onnodig vinden om de mantelzorger te betrekken, omdat dat teveel tijd kost? Hoe zorg je voor een efficiënte gespreksvoering?

Neem de uitwerking mee naar de onderwijsleeractiviteit.

Onderwijsleeractiviteit 1.7

In de activiteit leer je:

  • Het belang te benoemen van het betrekken van de mantelzorger bij het zorgleefplan
  • het bespreekbaar maken van dilemma's die hierbij kunnen voorkomen

 

De gemaakte studieopdracht bespreken jullie in je projectgroep.

Vul vervolgens onderstaande mindmap aan met alle vaardigheden die je nodig denkt te hebben als verpleegkundige om goed samen te werken met de mantelzorger.

 

Bespreek met elkaar onderstaande dilemma's. Welke aanpak is volgens jullie het beste?

Dilemma 1:

De heer van Aaren is een vitale getrouwde man van 76 jaar met beginnend Alzheimer. Zijn partner is vijf jaar jonger en eveneens vitaal. Wandelen en fietsen is een grote passie voor beiden. Ze wonen in een eengezinswoning aan de rand van de stad, met de slaapkamer en douche op de begane grond.

Ze hebben een zoon en een dochter. Jammer genoeg wonen de kinderen niet naast de deur. Daarom bellen ze de kinderen vaak.

Het valt mevrouw de laatste tijd op dat haar man ‘s ochtends al tijdens het lezen van de krant in slaap valt. Helemaal nu de dagen weer korter worden en het bewolkt weer is. Als ze hem dan wakker maakt, geeft hij aan moe te zijn. Hij zegt dan ook dat het al donker wordt en dat het bedtijd is. Dit is moeilijk voor haar. Overdag wil hij alleen maar slapen en ‘s nachts gaat hij dwalen. De heer van Aaren  is incontinent geworden en de zorg komt helemaal op mevr. neer. Mevr. krijgt geen rust meer en voelt zich zeer gespannen.

Haar kinderen dringen erop aan om thuiszorg aan te vragen , maar dit wil  haar man beslist niet. Hij wil alleen door zijn vrouw geholpen worden.

 

Dilemma 2:

De heer Van de Akker is een vitale, alleenstaande man van 70 jaar met ernstige artrose in de handen als belangrijkste gezondheidsprobleem. Hij heeft, nog tot voor kort, als hoogleraar gewerkt aan de universiteit en is zeer gestructureerd. Zijn grote agenda is zijn steun en toeverlaat, omdat hij vergeetachtig wordt. Zijn vrouw is onlangs overleden. Gelukkig heeft hij goede sociale contacten in de buurt. Zijn kinderen hebben geen tijd om hem te ondersteunen  en komen alleen met zijn verjaardag en met kerstmis. Ze maken zich wel zorgen omdat dhr. regelmatig vergeet de deuren op slot te doen en soms ook het gasfornuis aan laat staan . Zij vinden dat er thuiszorg moet komen voor hun vader..

 

Dilemma 3:

Mevrouw Wingens is een broze, dame van 81 jaar met als belangrijkste gezondheidsprobleem twee matig functionerende en pijnlijke knieën. Een jaar gele­den heeft ze een nieuwe knie links gekregen, maar zonder het gewenste resultaat. Zij krijgt  één keer per week huishoudelijke hulp wat te weinig is.  Ze woont in een seniorenappartement op de begane grond. Ze voelt zich vaak eenzaam.  Ze heeft één  zoon die af en toe op bezoek komt, ze wil haar zoon niet vragen vaker te komen omdat hij het zo druk heeft met zijn werk en gezin.

 

Dilemma 4:

De heer van Putten  is een forse, getrouwde man van 48 jaar met als belangrijkste gezondheidsprobleem ernstig hartfalen. Zijn vrouw vindt het fijn dat ze de zorg voor haar man zelf kan doen. Elke dag gaan ze samen even naar buiten om een frisse neus te halen. Hij zit dan in de rolstoel en zij duwt hem. De laatste tijd ziet mevrouw van Putten op tegen deze wandelingen. Het duwen van de rolstoel is zwaar, ze heeft last van haar rug gekregen . Vorige week hebben ze daarom voor het eerst een dagje overgeslagen. Voor zijn oedeemateuze benen heeft de heer steunkousen. Alhoewel hij deze zelf nog kan aan en uittrekken, vraagt hij steeds vaker zijn vrouw om een handje te helpen. Voor mevr. wordt dit te zwaar, en de huisarts adviseert haar om thuiszorg in te schakelen. Maar mevr, voelt zich schuldig en tekort schieten en legt het advies naast zich neer.

Resultaat 1.7

De verpleegkundige diagnose

Toelichting

Vanuit de gezondheidsproblemen en zelfzorgtekorten formuleert de verpleegkundige de verpleegkundige diagnose. Het stellen van een zorg- of verpleegprobleem is de belangrijkste stap van het verpleegkundig proces. Het is belangrijk dat alle verpleegkundigen die zich met de zorg van een cliënt bezig houden daar hetzelfde over denken.

Je kunt je voorstellen dat de omschrijving van een probleem daarom ook belangrijk is. De PES-structuur is een hulpmiddel, om op een gestructureerde wijze, een zorg- of verpleegprobleem te formuleren. Een eenduidig geformuleerde diagnose garandeert uniforme en hoogwaardige zorg en draagt bij aan de professionalisering van het verpleegkundig beroep.

Zakboek verpleegkundige diagnosen

Studieactiviteit 1.8

Studietijd: 1 uur

Lees uit het  Basisboek “Het verpleegplan opstellen” Thema 3 Verpleegkundige diagnose stellen.

Geef vervolgens antwoord op vraag 5 t/m 8 van de kennisopdracht.

Noteer vragen die je hebt en stel deze aan de orde tijdens de onderwijsleeractiviteit.

onderwijsleeractiviteit 1.8

 

In de activiteit leer je:

  • Een relatie leggen tussen een verpleegprobleem en een verpleegkundige diagnose
  • Een verpleegkundige diagnose te formuleren

 

Onderwijstijd: 3 lesuren van 45 min.


Je krijgt uitleg door de docent over het formuleren van een verpleegkundige diagnose aan de hand van de PES-structuur. Ook wordt de relatie tussen verpleegkundige diagnose en andere gezondheidsproblemen besproken.

Opdracht projectgroept:

In de subgroep gaan jullie verder met de volgende stap in het verpleegkundig proces; Het stellen van verpleegkundige diagnosen.

Bespreek wederom eerst met elkaar jullie leervragen m.b.t. deze tweede stap in het verpleegkundig proces. Vul deze leervragen zo nodig aan in jullie leercontract.

Op basis van de verzamelde gegevens gaan jullie deze gegevens betekenis geven door verschillende actuele en risicodiagnosen te formuleren.

Deze koppelen jullie aan de 4 domeinen en vormen uiteindelijk de basis voor het zorgleefplan.

Iedere subgroep laat de verpleegkundige diagnosen beoordelen door groepsgenoten en de docent. De onderstaande punten geven aan waar de verpleegkundige diagnose aan zou moeten voldoen:

 

·    Een  verpleegkundige  diagnose  is  een  klinische  uitspraak  gedaan  door  een verpleegkundige. Het is een analyse, interpretatie en een oordeel over de betekenis van een verzameling interpretaties.

·    Het beschrijft de actuele en potentiële gezondheidsproblemen.

·    Een verpleegkundige diagnose onderscheidt zich duidelijk van een medische diagnose want het is een label betreffende het menselijk reageren op actuele en

potentiële verpleegproblemen of levensprocessen.

·    Het geeft duidelijk aan waar de te ondernemen verpleegkundige interventies zich op zouden kunnen gaan richten. Iedere diagnose is daarom opgebouwd volgens een vaste structuur, de PES structuur.

 

Samen  bepalen  jullie  of  jullie  voldoende  hebben  kunnen  oefenen  met  het  stellen  van verpleegkundige diagnose en de methodiek duidelijk is.

Open bestand Formuleren van verpleegkundige diagnose.pptx

Resultaat 1.8

  • Een bijgewerkt leercontract.
  • Minimaal 3  wensen gekoppeld aan de verpleegkundige diagnosen geformuleerd volgens de PES structuur aan de hand van de verzamelde gegevens van de client beschreven in de casus.

 

Reflectie op de samenwerking

Toelichting

Jullie zijn nu een aantal onderwijsleeractiviteiten actief bezig met het project: Het opstellen van een zorgleefplan.

Het is belangrijk om  goed stil te staan bij de samenwerking zodat

  • De gestelde persoonlijke leerdoelen geevalueerd en zo nodig bijgesteld kunnen worden.
  • er gereflecteerd wordt op de samenwerking waardoor er een effectieve samenwerking bereikt zal worden.

Er is sprake van effectief samenwerken als:
– gestelde doelen worden gehaald
– taken en rollen effectief en efficiënt zijn verdeeld;
– open met elkaar wordt gecommuniceerden conflicten constructief wordenbesproken;
– gewerkt wordt met duidelijke werkafsprakenen protocollen, als resultantevan duidelijk en efficiënt overleg en
   besluitvorming;
– individuele teamleden ieder hun eigen verantwoordelijkheid nemen voor de samenwerking.
 

samenwerken

Onderwijsleeractiviteit 1.9

In deze activiteit leer je

  • Te reflecteren op de samenwerking

 

Onderwijstijd: 1 lesuren van 45 min.

Opdracht projectgroep

Een ieder schrijft in stilte de antwoorden op die gesteld worden in de bijlage.

Vervolgens bespreekt ieder voor zich in de groep zijn antwoorden.

De groep mag alleen luisteren en geen verbale reactie geven.

Vervolgens mag ieder groepslid een reactie in 1 zin geven op het verhaal van de ander.

Deze cyclus gaat door totdat iedereen aan het woord is geweest.

 

Na deze opdracht kunnen jullie gezamelijk eventueel nieuwe afspraken maken in het samenwerkingscontract.

Er vindt terugkoppeling plaats van deze opdracht naar de docent.

 

Samenwerken

Open bestand REFLECTIEOPDRACHT SAMENWERKEN.docx

Resultaat 1.9

  • Een persoonlijke reflectie op de samenwerking
  • Een zo nodig bijgesteld samenwerkingscontract

Een schot voor open doel

Toelichting

In de voorafgaande leeractiviteiten heb je geleerd om een verpleegkundige diagnose te formuleren volgens de PES structuur.

Daarmee ben je er natuurlijk niet, je wilt de client ook de zorg geven die hij nodig heeft. Je gaat daarvoor samen met de client en eventueel diens mantelzorger/familielid een doel opstellen, waarin duidelijk wordt wat je met de zorg wilt bereiken. Dit formuleer je in een verpleegkundig zorgresultaat of ook wel genoemd verpleegdoel.

De interventie die bij dit zorgresultaat horen, ga je ook omschrijven. Hierin is het belangrijk dat duidelijk omschreven wordt wie verantwoordelijk is voor deze interventie. Dit kan zowel de verpleegkundige , familie, of andere disciplines zijn.

28_sportnota_jpg.jpg

 

Studieactiviteit 1.10

Studieduur: 2 uur

Lees uit het Basisboek "het verpleegplan opstellen" thema 4, een verpleegplan maken. Met deze informatie bekijk je binnen je zorginstelling verschillende zorgleefplannen door te kijken naar de wijze waarop de zorgresultaten en interventies zijn geformuleerd. 

Kies er een uit die je wilt voorleggen of ter discussie wilt stellen aan de groep.

onderwijsleeractiviteit 1.10

In deze activiteit leer je

  • Verpleegkundige zorgresultaten te omschrijven aan de hand van de RUMBA regels
  • Verpleegkundige interventies te kiezen en deze op de juiste wijze te formuleren

 

Onderwijstijd: 3 lesuren van 45 min.

De docent bespreekt in een hoorcollege de theorie m.b.t. zorgresultaten en verpleegkundige interventies. Vervolgens wordt in een onderwijsleergesprek de meegenomen verpleegkundige zorgresultaten en interventies beoordeeld. 

 

Opdracht Projectgroep

Bespreek met elkaar de leervragen m.b.t. stap 3 in het verpleegkundig proces: het vaststellen van zorgresultaten en de daarbij behorende interventies. Verwerk deze zo nodig in jullie leercontract.

 

Beschrijf bij de in de vorige onderwijsleeractiviteit geformuleerde diagnose een zorgresultaat. Bedenk hierbij tevens de passende interventies. Bij het formuleren letten jullie erop dat deze voldoen aan de eisen die beschreven staan in het basisboek "het verpleegplan opstellen".

De docent bespreekt jullie uitwerkingen en samen geven jullie feedback op de wijze waarop het geformuleerd is. 

Op basis van jullie eerder geformuleerde leervragen ten aanzien van deze fase van het verpleegkundig proces geven jullie per projectgroep aan waar nog een leervraag is en hoe deze kan worden beantwoord.

Open bestand Een schot voor open doel.pptx

Open bestand formuleren van zorgresultaten en interventies..pptx

Resultaat 1.10

  • Een bijgewerkt leercontract
  • 3 correct geformuleerde zorgresultaten behorende bij de verpleegkundige diagnose 
  • Beschreven interventies behorende bij de 3 correct geformuleerde zorgresultaten

Het totale proces evalueren en bijstellen

Toelichting

Evalueren van afspraken met je client is een vast onderdeel van het werken met het zorgleefplan. Zo kom je erachter of de afspraken nog aansluiten bij zijn of haar wensen en wat hij/zij vindt van de manier waarop zorg verleend word. Evaluaties kunnen gaan over het proces (hoe is het een en ander verlopen?) en over het product (wat is bereikt?).

Evalueren in de zorg hoor je als verpleegkundige dagelijks te doen echter 2 keer per jaar behoort volgens de richtlijnen van de inspectie een goede evaluatie van het zorgleefplan plaats te vinden.

Verantwoording m.b.t. kwalificatiedossier vanaf aug 2015

B1-K1-W10 Evalueert en legt de verpleegkundige zorg vast

De mbo-verpleegkundige evalueert de geboden zorg en de vastgestelde doelen met de zorgvrager, naastbetrokkenen en betrokken disciplines (multidisciplinair). Zij gaat steeds na of de geboden zorg nog actueel is en aansluit bij datgene wat nodig is. Zij rapporteert bevindingen, bijzonderheden en vervolgafspraken in het verpleegkundig dossier. Zij evalueert periodiek en aan het eind van het zorg traject de effecten van de zorgverlening op de gezondheidstoestand, het welbevinden en de veiligheid van de zorgvrager in relatie tot de door de zorgvrager ervaren kwaliteit van leven. zij stelt het verpleegplan zo nodig bij. Ze verzamelt relevante gegevens voor de evaluatie en analyseert deze. Ze bespreekt met de zorgvrager en naastbetrokkenen de behaalde resultaten en de effecten van de zorgverlening. Zij geeft de verkregen informatie door aan het behandelteam. Ze schrijft een (eind) evaluatie ten behoeve van ontslag of overdracht naar een andere afdeling/zorgsetting. Zij houdt het verpleegkundig dossier bij.

 

De onderliggende competenties zijn; Formuleren en rapporteren, Analyseren, Aandacht en begrip tonen, Op de behoeften en verwachtingen van de 'klant' richten, Beslissen en Activiteiten initieren.

Studieactiviteit 1.11

Studieduur: 2 uur

Lees uit het basisboek "het verpleegplan opstellen" thema 6, Evalueren van een verpleegplan.

Er zijn verschillende protocollen en checklists ontwikkeld om het zorgleefplan te evalueren met client en mantelzorgers.

Het protocol evaluatie zorgleefplan is een bruikbaar hulpmiddel om de zorg te evalueren en indien nodig het zorgleefplan bij te stellen. Bekijk de verschillende documenten in de bijlage kritisch en neem deze mee naar de onderwijsleeractiviteit.

Wil je weten wat de client ervan merkt als hij of zij een zorgleefplan heeft? Neem dan eens samen met je client of diens familielid de checkllist "Wordt U ondersteund te leven zoals U prettig vind"door.

Deze checklisten zijn ook te vinden op www. zorgleefplanwijzer.nl

zorgleefplanwijzer

Open bestand 2009-01_zlp_adequaat[1].pdf

Open bestand 2010-003_protocol_evaluatie_ZLP.pdf

Open bestand 2010-002_checklist_evaluatie.pdf

Open bestand 2010-001_checklist_leven[1].pdf

Onderwijsleeractiviteit 1.11

In deze activiteit leer je:

  • De zorg te evalueren met de zorgvrager en zijn familie/mantelzorger
  • De begrippen proces- en productevaluatie
  • Proactief na te gaan of de client tevreden is over de behaalde resultaten van de zorgverlenging en de behaalde verpeegdoelen

 

Onderwijstijd: 4 lesuren van 45 min.

Opdracht projectgroep
 
Bekijk met elkaar het filmpje en via onderstaande link de verschillende communicatieslogans.
Hierbij heb je er alvast 1 van ons (zie bijlage), die een belangrijke rol kan spelen bij de evaluatie.
Bespreek met elkaar wat je van deze slogans vindt en of je deze helpend vindt in de communicatie met de client.
 
Benoem vervolgens de leervragen met betrekking tot deze laatste fase van het verpleegkundig proces en verwerk deze in jullie leercontract
 

Beoordeel de verschillende evaluatieinstrumenten (zie studie activiteit). Tijdens deze onderwijsleeractiviteit gaan jullie het bestaande zorgleefplan met de client en/of diens naasten evalueren. Belangrijk is dat jullie van tevoren bedenken wat jullie willen evalueren en welke checklist of onderdelen hiervan daarbij past.

Ter voorbereiding op de evaluatie bedenken jullie  dus welke punten je wilt bespreken met de client.

  • Je gaat in het zorgdossier van de client na wat er in het afgelopen half jaar is gebeurd m.b.t. deze client;
  • Je denkt na over de vraag of de client op dit moment kan leven zoals hij dat wil? Heeft de client misschien andere wensen dan een half jaar geleden? Is er misschien meer of minder of andere ondersteuning nodig?
  • Je checkt gezondheidsrisico's per domein en of er redenen zijn om gezondheidsrisico's met de client te bespreken.
  • Je vraagt aan collega-zorgverleners of zij aandachtspunten of adviezen hebben voor de evaluatie
  • Je bepaalt of je iemand wilt uitnodigen om bij het gesprek te zijn en overlegt met de client of die daarmee instemt.

 

Bereid het gesprek goed voor. Het evaluatiegesprek wordt in de grote groep gehouden. Je mag er ook voor kiezen om het in de kleine groep te filmen en deze video te tonen in de grote groep.

 

De evaluatiegesprekken worden nabesproken op inhoud, gespreksvoering en het uiteindelijke resultaat. Is het belangrijk om het zorgleefplan aan te passen? Zo ja, wat willen jullie dan aanpassen en waarom?

 

Open bestand DialoogindezorgIkzeggeennee2013.pdf

Communicatieslogans

Resultaat 1.11

  • Een bijgewerkt leercontract
  • Een evaluatieinstrument behorende bij de evaluatie van de zorgvrager beschreven in de casus
  • Een gevoerd evaluatiegesprek

Vraaggericht rapporteren kan dat?

Toelichting

Elke dienst wordt door de verpleegkundige gerapporteerd. Zo is er de dagelijkse terugkerende overdrachtsrapportage ter bevordering van de continuiteit van zorg maar ook het invullen van alle registratieformulieren valt hieronder.

Vraag het werken met de 4 domeinen ook een andere manier van rappporteren?

En moet deze schriftelijke vastlegging nog aan bepaalde eisen voldoen?

Een goede rapportage is van belang voor:

Vaststellen, verlenen, voortzetten, overdragen en contoleren van de zorg
Waarborgen van de continuïteit en kwaliteit van de zorg en een goede samenwerking en afstemming met collega’s en andere disciplines
Kunnen reconstrueren van een gang van zaken
Voorkomen van fouten
Ontstaan van een scherper bewustzijn voor risico’s en consequenties van bepaalde handelingen
Honoreren van de rechten van de cliënt en zijn vertegenwoordigers
Afleggen van verantwoording over het handelen
 

Studieacitviteit 1.12

Studieduur: 2 uur

Lees uit het Basisboek"het verpleegplan opstellen"thema 7 Rapporteren. Noteer de doelen, de eisen voor rapportage en de 10 richtlijnen waaraan een rapportage moet voldoen en neem dit mee naar de onderwijsleeractiviteit.

Vul de lijst zicht op mijn rapportage in en bedenk voor jezelf op welke manier jouw rapportage verbeterd kan worden.

De Beroepsvereniging V&VN heeft een richtlijn "Verpleegkundige en verzorgende verslaglegging"ontwikkeld. Deze richtlijn biedt verpleegkundigen houvast bij een goede verslaglegging en een juiste omgang met dossiers. Bekijk de richtlijn en bedenk hoe je deze zou kunnen gebruiken bij het werken aan Beroepsprestatie 1 opdracht 2 in de praktijk.

Open bestand Samenvattingskaart_richtlijn_verslaglegging_2011.pdf

Open bestand Richtlijn_Verpleegkundige_Verslaglegging.pdf

Open bestand zicht op mijn rapportage.docx

onderwijsleeractiviteit 1.12

Onderwijstijd: 3 lesuren van 45 min.

In een onderwijsleergesprek worden de voor- en nadelen besproken van een schriftelijke en mondelinge rapportage.

Vervolgens worden een aantal rapportages (zie opdracht) bekeken en beoordeeld m.b.v. de richtlijn 'Verpleekundige en verzorgende verslaglegging'ontwikkeld door de V&VN.

Het rapporteren met behulp van de SOAP methode wordt door veel beroepsbeoefenaren als moeilijk ervaren. Hierbij twee rapportages die niet geordend zijn. Orden ze en zet ze in de goede volgorde. Net als bij het gebruik van de PES-structuur en RUMBA en SMART kan de SOAP structuur door oefening snel aangeleerd worden. Beoordeel elkaars rapportage met behulp van de richtlijnen.

Casus 1

Ik heb mevrouw en in overleg met de arts afgesproken dat mevrouw vier keer per dag op vaste tijdstippen pijnmedicatie krijgt. Op deze manier hoeft mevrouw geen pijn te hebben en zal het mobiliseren minder moeite kosten. Mevrouw belde om 03.00 uur omdat ze niet kon slapen vanwege de pijn. Ze kreeg om 03.15 uur haar pijnmedicatie volgens voorschrift. Mevrouw wcht zowel overdag als 's avonds te lang met het vragen van pijnmedicatie. Hierdoor heeft zij onnodig veel pijn en gaat het mobiliseren moeizaam. Mevrouw zegt dat ze erg slecht geslapen heeft vanwege de pijn. Ze wil vandaag graag in bed blijven.

Casus 2

Meneer verwoorde zijn ongerustheid over zijn vrouw vanmiddag na het bezoekuur. Mijn vrouw is behoorlijk verward na de operatie van gisteren en daar maak ik mij zorgen om. Normaal heeft ze een geheugen als een olifant! Ik heb met meneer een gesprek gevoerd waarin het volgende aan bod is gekomen:

Navraag over wat de arts heeft verteld over 'acuut optredende verwardheid' na de operatie.Vragen beantwoord en onduidelijkheden weggenomen. Meneer zijn emoties laten verwoorden. Uitleg gegeven over de interventie die wij toepassen om mevrouw te beschermen. Verteld dat de verwardheid over het algemeen maar een paar dagen duurt.

Meneer weet wat er met zijn vrouw aan de hand is en begrijpt dat dit van tijdelijke aard is. Meneer begrijpt de toegepaste interventies. Bij mevrouw is sprake van ácuut optredende verwardheid'na operatie. Dit mag niet verward worden met dementie!

 

Er wordt indien nodig ook extra geoefend  met een rapportage volgens de  SOAP methode a.d.h.v. een videofragment.

Open bestand Opdracht.docx

Resultaat 1.12

Een rapportage volgens de SOAP methode

Resultaat van het project: Het opstellen van een zorgleefplan

Toelichting

We zijn nu aan het einde gekomen van het project; Het opstellen van het verpleegplan.

De docent zal met jullie afspraken maken over de einddatum m.b.t.  het inleveren van het zorgleefpan en het reflectieverslag

We hopen dat jullie deze manier van onderwijs boeiend en leuk hebben gevonden.

Tijd voor afronding van dit project. Dit gaan we doen a.d.h.v. een evaluatie. Het is namelijk ook belangrijk dat onderwijs geevalueerd wordt!

Studieactiviteit 1.13

Studieduur: 1 uur

Door de docent wordt je uitgenodigd via de mail voor de evaluatie van dit project.

Vul deze s.v.p. in.

Alvast bedankt.

Team Gooise Zorgacademie

Onderwijsleeractiviteit 1.13

Onderwijstijd: 2 lesuren van 45 min.

In deze onderwijsleeractiviteit wordt de items m.b.t. de evaluatie van het project met elkaar besproken.

Samen wordt een lijst van tips en tops gemaakt.

 

 

 

 

Laatste opdracht projectgroep

  • Maak het zorgleefplan verder af zodat het in goede staat ingeleverd kan worden bij de docent, die dit plan beoordeelt.
  • Evalueer en rond de samenwerking binnen dit projectgroep af. Benoem naar elkaar of je samenwerkingsdoel behaald hebt en waarom dat zo is. Benoem welk doel je meeneemt naar een volgende samenwerkingsopdracht.

Individuele opdracht

  • Maak een reflectieverslag over de samenwerking en je behaalde leerresultaten m.b.t. de stappen van het verpleegkundig proces. Lever dit verslag in bij de docent.

Resultaat 1.13

Een zorgleefplan met hierin de volgende onderdelen:

  • Een casus
  • Een clientypering
  • Een indeling van alle wensen/zorgitems onder de vier domeinen
  • Minimaal 3 wensen gerelateerd aan de verpleegkundige diagnosen volgens de PES formulering
  • De hierbij horende zorgresultaten SMART geformuleerd
  • De hierbij horende verpleegkundige interventies
  • Evaluatiedata en de gemaakte vragenlijst m.b.t. de evaluatie

Een persoonlijk reflectieverslag op de samenwerking en de leerresultaten ten aanzien van het opstellen van het verpleegplan.

 

Een  voldoende beoordeling van het zorgleefplan en reflectieverslag is een bewijsstuk voor je portfolio!

 

  • Het arrangement Het project: het opstellen van het zorgleefplan is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Anja Jacobs Bakker Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2016-03-22 10:10:12
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Het opstellen van het zorgleefplan behoort bij de volgende werkprocessen van het kwalificatiedossier Verpleegkunde vanaf aug/2015 - Neemt een anamnese af en stelt een verpleegkundige dianose - Stelt een verpleegplan op - Evalueert en legt de verpleegkundige zorg vast - Biedt ondersteuning gericht op zelf-en samenredzaamheid De volgende competenties zijn
    Leerniveau
    MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    30 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    video hervormingen langdurige zorg
    https://www.youtube.com/watch?v=82c3WTrK99k
    Link
    zorgleefplanwijzer
    http://www.zorgleefplanwijzer.nl
    Link
    zorgleefplanwijzer
    http://zorgleefplanwijzer.nl
    Link
    e-learning contact maken
    http://www.Free-learning.nl
    Link
    zorgleefplanwijzer
    http://www.zorgleefplanwijzer.nl
    Link
    Communicatieslogans
    http://www.zorgvoorbeter.nl/ouderenzorg/Communiceren-posters.html
    Link