Solliciteren

Solliciteren

Inleiding

Wanneer je wilt gaan werken zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden. Zo kan een kapster moeilijk opeens op een bouwplaats gaan werken toch? En zo wil je misschien je opa van 67 liever niet als DJ op jouw schoolfeest zien. Het werk wat je wilt gaan doen moet bij je passen.

En wanneer je wat hebt gevonden wat bij je past ben je nog niet klaar. Want je moet je baas er wel van overtuigen dat jij bij het moet gaan werken! Maar hoe doe je dat eigenlijk?

In deze opdracht gaan we kijken hoe jij aan werk komt! Veel plezier.

Kijk eerst er onderstaande filmpje
Bekijk het onderstaande filmpje!

http://youtu.be/2NoJzUxZE7o

 

 

 

 

Opdrachten

CV

Je CV is de basis van een goede solicitatie. Met behulp van je CV laat je zien wie je bent en wat je goed kunt. Maar om jezelf echt van je beste kant te laten zien moet je CV dat wel

 

uitstralen. Ben jij trots op jouw CV? Doorloop de stappen en kom er achter of jouw CV klaar is om opgestuurd te worden!

  • Open met word je CV die je eerder hebt gemaakt
     
  • Zoek de eisen voor een goed CV op met behulp van de links
     
  • Kijk of jouw CV aan deze eisen voldoet en klaar is voor gebruik of moet je nog wat aanpassen?
     
  • Pas indien nodig je CV aan totdat jij er trots op bent

Ben je klaar? Ga door naar het volgende onderdeel van een solicitatie.

FIND A JOB

  • Er zijn veel verschillende baantjes. Zoek een baantje wat bij jou past en waar jij wilt solliciteren. Gebruik om je droombaan te vinden de sites die staan onder LINKS.
     
  • Kijk of jij geschikt bent voor deze baan
     
  • Wanneer je een baan hebt gevonden ga je verder naar de volgende opdracht: "Een sollicitatiebrief"

 

Sollicitatiebrief

Je CV staat klaar en je hebt je droom baan gevonden. Het wordt tijd om te solliciteren! Bij deze opdracht ga je een sollicitatiebrief schrijven. Het bedrijf waar je wilt gaan werken bekijkt de brief en besluit of jij langs mag komen op sollicitatiegesprek.

  • Wat zou jij allemaal in een sollicitatiebrief moeten zetten? Zoek dit op en schrijf dit voor jezelf op. Kijk ook of je op internet een goed voorbeeld kunt vinden.
     
  • Kijk op internet of jij een goede checklist kan vinden voor sollicitatiebrieven. Deze kan je later gebruiken wanneer je je sollicitatiebrief hebt geschreven.
     
  • Schrijf je sollicitatiebrief.
     
  • Kijk met behulp van de checklist of je sollicitatiebrief aan de eisen voldoet.
     
  • Is je sollicitatiebrief goed? Stuur hem dan op naar een klasgenoot. Je klasgenoot gaat bekijken of hij jouw zou uitnodigen voor een sollicitatiegesprek. Nodigt hij jouw uit? Dan heb je deze opdracht afgerond en meld je je bij je docent.

 

Communicatie

VERBALE- EN NON-VERBALE COMMUNICATIE

Comminicatie is het uitwisselen van informatie. Dit kan zijn in een brief, mailcontact of in een gesprek. Bij communicatie zijn er twee verschillende soorten. Verbale en non-verbale communicatie. Tussen deze twee zit een groot verschil. Kijk maar eens naar het onderstaande afbeelding. Geloof jij de vrouw?

Haar lichaamstaal zegt iets anders dan haar woorden. Dit is het grote verschil tussen verbaal en non-verbaal communiceren.

Non-verbale communicatie is elke vorm van uitwisselen van boodschappen zonder woorden. Denk hierbij aan kleding, houding, oogcontact, handgebaren en ga zo maar verder. Vooral bij het uiten van emoties speelt non-verbale communicatie een grote rol. Een arm om iemands schouder slaan, kan bijvoorbeeld sneller iets duidelijk maken dan een stroom van woorden. Het is bovendien moeilijker om te liegen in lichaamstaal dan met woorden. Verbale communicatie kan zowel schriftelijk als mondeling zijn. Het gaat hierbij met name om de inhoud.

 

Maak wanneer je de theorie hebt gelezen de opdracht communicatie die je zojuist hebt gekregen van je docent. Wanneer je het niet begrijpt mag je altijd op google kijken of er meer informatie te vinden is.

Open bestand Opdracht communicatie

Sollicitatiegesprek

HET SOLLICITATIEGESPREK

Je hebt je sollicitatiebrief verstuurd naar een medeleerling en die heeft een akkoord gegeven om op gesprek te komen. Nu is het tijd om het sollicitatiegesprek te voeren. Jullie docent heeft net uitgelegd wat de belangrijkste regels zijn voor een sollicitatiegesprek. Hou deze woordspin erbij wanneer je het gesprek uitvoert.

  • Ga bij je klasgenoot zitten met wie je je sollicitatiebrief hebt uitgewisseld.
  • Deze klasgenoot is de baas van het bedrijf waar je hebt gesolliciteerd, jij bent de sollicitant.
  • Jullie gaan een sollicitatiegesprek voeren van 5 minuten. Hierbij kom jij het kantoor binnen en stel je je ook netjes voor. Vervolgens gaan jullie het gesprek aan waarom jij bij hem/haar zou moeten werken en waarom hij/zij jou zou moeten aannemen.
  • Na vijf minuten stopt het gesprek en ronden jullie af. Jij hoort van je klasgenoot of die jou zou aannemen. Hierbij hou je als baas rekening met de regels van een sollicitatiegesprek.
  • De rollen draaien om en degene die eerst de baas was, wordt nu de sollicitant. Ook dit gesprek duurt vijf minuten en aan het eind hoort de sollicitant of hij/zij aangenomen zou worden.

Je hebt nu als het goed is een baan gekregen. De eerste sollicitatie zit erop. Deze ervaring kan je helpen om later echt te gaan solliciteren. De sollicitaties worden nu in de klas besproken en je docent sluit dit onderwerp af. Dit waren de lessen over solliciteren. Gefeliciteerd met je nieuwe baan!

 

 

Websites

CV opstellen
Wat staat er in een CV?

CV opstellen
Stappenplan voor het schrijven van een CV

Vacatures

Vacatures 2

Schrijf een sollicitatiebrief

Open bestand Checklist sollicitatiebrief