Gezond zijn in Nederland

Gezond zijn in Nederland

Webquest

  • Onderwerp
    Gezond zijn in Nederland
  • Schooltype
    VO (havo/vwo)
  • Doelgroep
    Klas 1 & 2
  • Vakgebieden
    Nederlands
  • Aantal personen
    5 leerlingen
  • Totale tijd
    Meer dan 10 klokuren

Welkom op de webquest over Gezond zijn in Nederland. Dit is een webquest voor mensen die het Inburgeringsexamen moeten doen. Je leert hier meer over het KNS onderwerp Gezondheid. Veel leerplezier!!!

?

1. Inleiding

Wat leuk dat je mijn webquest bezoekt!
Deze webquest is een talenquest. Dit betekend dat het belangrijk is dat je de taal beter leert. Natuurlijk krijg je ook extra informatie. Maar deze informatie staat in de taal die je beter moet leren. Om deze talenquest te maken moet je minimaal niveau A2 hebben. Anders is het te moelijk voor je.

Mijn webquest gaat over gezond zijn in Nederland. Dit onderwerp heb ik gekozen, omdat de cursisten waar ik mee werk niet altijd een gezonde levensstijl hebben. Er staan dan ook veel opdrachten op die te maken hebben met gezonde voeding. Op deze manier leren ze hoe ze gezond kunnen eten, welke voedingsstoffen belangrijk zijn en welke producten ze beter niet kunnen eten.

Daarnaast speelt mijn webquest in op de gezondheidszorg in Nederland. Deze zorg is in hun land vaak veel anders. Zo is het in Marokko bijvoorbeeld heel normaal dat je je ouders in huis neemt als ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen, terwijl wij juist speciale zorginstellingen hebben voor ouderen.
Zo leren de cursisten de verschillen te zien tussen gezondheidszorg in Nerderland en gezondheidszorg in hun land.

De cursisten zullen veel nieuwe woorden leren van mijn talenquest. Woorden die voor hen belangrijk zijn om zich het zorgsysteem van Nederland eigen te maken.

?

2. Taak

Inleiding:
Deze maand staat op school in het teken van gezond zijn. In jullie groep (A2/B1) wordt er gesproken over gezonde voeding en over het zorgsysteem in Nederland en in je eigen land.
Bij allebei de onderwerpen krijgen jullie een taak om te maken. Taak 1 zal voor iedereen makkelijker zijn dan taak 2. Begin daarom ook met taak 1.


Taak 1
Taak 2

Taak 1 Gezond eten:
In je groepje ga de volgende 4 opdrachten doen. Alles wat je moet opschrijven, komt in een werkmap te staan die je op het laatst inlevert bij je docent. Deze kijkt de map na. Of alles erin zit en of je het goed genoeg hebt omschreven. Je begint als eerste natuurlijk met de eerste opdracht. Deze volgt meteen na de informatie over de Schijf van vijf.

Dit is de schijf van 5. Er zijn sinds kort nieuwe regels bij deze schijf. De belangrijkste boodschap bij de schijf is: eet veel groente, fruit en brood en weinig verzadigde vetten

Gezond eten betekent dat je met je verstand bewuste keuzes maken. De Schijf van Vijf kan je daarbij helpen. Als je elke dag uit alle vakken kiest en je aan de volgende vijf regels houdt, krijgt voldoende en goede voedingsstoffen binnen. Snoep en koekjes staan er niet op, omdat je hier geen goede voedingsstoffen van binnen krijgt. Ze zijn dus niet gezond voor je!
De 5 regels waar je je aan moet houden, wil je gezond eten: ·
 

1. Eet gevarieerd

Niet één voedingsmiddel bevat alle voedingsstoffen in voldoende mate. Daarom is variatie zo belangrijk. Wie gevarieerd eet, krijgt van alle voedingsstoffen genoeg binnen. 

2. Niet te veel
Om een gezond gewicht te houden of te krijgen is het beter niet te veel calorieën binnen te krijgen en daarbij wel veel beweegt. Het is belangrijk dat je gemiddeld per dag 30 minuten beweegt. Als je een gezond gewicht hebt heb je minder kans op vervelende ziektes als: hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Dit wil niet zeggen dat als je gezond leeft dat je deze ziektes niet kunt krijgen!
 

3. Minder verzadigd vet
Gebruik meer onverzadigde dan verzadigde vetten. Onverzadigde vetten zijn beter voor het hart en de bloedvaten. Probeer 1 of 2 keer per week vis te eten. Hier zitten de goede vetten in. Het beste kun je ook kiezen voor magere producten, zoals magere yoghurt, magere melk en 20+ of 30+ kaas. Olie en producten om te smeren en te bakken zijn belangrijk in verband met vitamine A, D, E en onmisbare vetzuren. 

4. Veel groente, fruit en brood
Wil je gezond eten moet je veel verse groeten en fruit eten. Ze zorgen voor een gevuld gevoel en een goede darmwerking en ze bevatten weinig calorieën en veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Een ruime portie groente en fruit verlaagt bovendien het risico op chronische ziekten. 

5. Veilig
Hoewel ons voedsel nog nooit zo veilig is geweest, is het goed om alert te blijven op schadelijke stoffen en ziekteverwekkende bacteriën. Let daarom op een goede hygiëne in de keuken, en volg de bereidings- en bewaaradviezen op het etiket.  

Dit leveren de vijf vakken 

Vak 1 - groente en fruit: vitamine C, foliumzuur, kalium, vezels en bioactieve stoffen
Vak 2 - brood, (ontbijt)granen, aardappels, rijst, pasta en peulvruchten
koolhydraten, eiwit, vezels, B-vitamines en mineralen
Vak 3 - zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers: eiwit, ijzer, calcium, B-vitamines en visvetzuren

Vak 4 - vetten en olie: vitamine A, D en E en essentiële vetzuren
Vak 5 - dranken: water. 

Nu je de informatie gelezen hebt weet je al wat meer over gezonde voeding. Het is nu de bedoeling dat je samen met een andere cursist een paar testjes gaat doen.

1.1) Je gaat een test doen om te kijken of je een goed gewicht hebt.


Het is belangrijk dat je een goed gewicht hebt. Een gewicht dat bij je lengte en leeftijd hoort. Hier zijn testen voor ontwikkeld. Deze testen gebruiken de formule gewicht delen door de lengte in het kwadraat (gewicht: lengte2=BMI))
Voor meer informatie over wat je BMI betekend lees je voordat je de test gaat doen lees je het artikel dat te voorschijn komt als je op de volgende link klikt: Aan het einde van het artikel zie je weer een link, hier klik je weer op en doe je de test die je BMI berekend.
http://www.voedingscentrum.nl/EtenEnGezondheid/Gewicht/gezond+gewicht/body+mass+index.htm  
 
(Als de bovenstaande link toch niet werkt, kun je de link kopiëren en plakken in de adresbalk)

1.2) Je gaat een test doen over gezond eten.

Door te klikken op de link die hier beneden staat kun je eraan beginnen, maar lees eerst wat je moet doen als de test klaar is. Doe de gezondheidstest zo eerlijk mogelijk. Weet je een woord niet kun je het opzoeken in je woordenboek. De uitslag van de test print je uit. Je gaat bekijken wat goed gaat en wat nog niet goed gaat. Je schrijft op wat je kunt veranderen om gezonder te eten. Wat je opschrijft en de uitslag van de test moet je aan je docent geven, zodat hij/zij kan zien hoe het met jouw eetpatroon gesteld is.

Eet jij gezond test:
http://eettest.voedingscentrum.nl/www/scripts/intro.php   
Als de link niet werkt kun je de link ook kopiëren en plakken in de adresbalk)

1.3) Houd 3 dagen bij wat je eet.


Het schema om op te schrijven wat je allemaal eet en drinkt op een dag krijg je bij je docent. Hij/zij geeft jou het 3 keer, zodat je het ook voor 3 dagen goed kunt invullen. Bespreek samen of jullie 3 dagen gezond waren.

1.4) Bereid samen met je medecursist een gezonde maaltijd.

Ter afsluiting van deze taak ga je samen met je groepje een gezonde maaltijd bereiden voor de dag dat de afsluiting is. Deze datum heb je van je docent al te horen gekregen.
Jullie gaan een recept uitschrijven in het Nederlands en dit gaan jullie bereiden. De maaltijd die je gaat bereiden moet je op die dag ook presenteren. Je moet vertellen wat er allemaal in zit en waarom hij echt gezond is.

Klik hier als je naar de werkwijze wilt gaan
Klik hier als je naar de beoordeling wilt gaan
_________________________________________________________________
Taak 2 Het zorgsysteem in Nederland:

Maak een presentatie over de gezondheidszorg in Nederland en die in je eigen land.

Deze maand staat op school in het teken van verschillen. We zijn deze maand ook bezig met het gezond eten en drinken. Daarom willen we graag dat jij een presentatie gaat maken over de verschillen tussen Nederland en jouw land als het gaat om de zorg.
In Nederland is het heel erg belangrijk dat je een zorgverzekering hebt, heb je die niet is het zelfs strafbaar en heb je grote problemen als je ziek wordt. In jouw land is dat misschien wel heel anders.
Om de verschillen goed in beeld te krijgen kun je informatie gaan zoeken op het Internet. Een bekende en goede zoekmachine is bijvoorbeeld
www.google.nl
In de werkbalk kun je dan bijvoorbeeld het woord 'gezondheidszorg' typen. Natuurlijk kun je ook naar de bibliotheek gaan en daar boeken zoeken over het gezondheidssysteem in Nederland.
Denk bijvoorbeeld aan:
* Welke zorginstellingen zijn er in Nederland.
* Wat doet deze zorg voor jou?
* Wat vinden jullie van de zorg in Nederland?
* Zorgtoeslag
* ………………….
Daarnaast moet er in je presentatie ook naar voren komen hoe het in jouw eigen land geregeld is. Je kunt verschillen benoemen en daarna een conclusie eraan verbinden. Waar is het volgens jouw beter geregeld en waarom?

Van de informatie die je gevonden hebt maak je in tweetallen een korte presentatie. Deze presentatie mag maximaal 20 minuten duren. De presentatie moet je in de A2/B1 gaat houden. De rest van de cursisten en de docent zal jullie beoordelen. Het beoordelingsformulier kun je zien bij het kopje 'Beoordeling'(aan de linkerkant van de website).
Een presentatie kun je op verschillende manieren doen. Je kunt wat vertellen aan de hand van een presentatie gemaakt met PowerPoint, je kunt er een film over maken, je kunt het met foto’s presenteren. Een eigen idee mag natuurlijk ook.

Klik hier als je naar de werkwijze wilt gaan 
Klik hier als je naar de beoordeling wilt gaan
?

3. Werkwijze

Wat moet je nu precies doen bij de taken?
Hieronder volgt een duidelijk stappen plan bij de taken. Als je deze stappen volgt, zal het zeker lukken om de opdrachten goed te maken.


Werkwijze taak 1 Gezond eten
Werkwijze taak 2 Het zorgsysteem in Nederland

Taak 1 Gezond eten
Stap 1: Je leest de informatie over de Schijf van vijf.

Stap 2: Je leest Taak 1.1
* Je klikt op de link die er onder staat.
*Je leest de informatie in het artikel dat je ziet (BMI).
*
Woorden die je niet begrijpt schrijf je op en je maakt daar een lijstje van met moeilijke woorden, dit doe je verder bij elke oefening die bij deze taak hoort.
*
Je klikt op de link onderaan de bladzijde.
*
Je doet de BMI test.
* Wat daar uitkomt schrijf je ook op.

Stap 3: Je leest Taak 1.2
* Je klikt op de link die er onder staat.

* Je komt door op ‘skip intro’ te klikken uit bij de gezond eten test.

* Begin de test.

* Print de uitslag uit (deze komt na de 40 vragen).
 
* Waar moet je beter op letten? Dit schrijf je.

Stap 4: Je leest Taak 1.3
* Vraag het eetschema aan je docent.

* Kopieer het eerst naar Word. 
* Schrijf 3 dagen op wat je gegeten en gedronken hebt.
* Praat samen met een cursist over jullie eet gedrag.
 
* Het eetschema lever je in bij de docent.

Stap 5: Je leest Taak 1.4
* Ga op zoek met je medecursist naar een gezond gerecht.
* Je schrijft op waarom het gerecht gezond is.
* Je maakt het gerecht voor de dag die je docent aangeeft.
* Dan vertel je waarom je gerecht gezond is.
* Het recept en de uitleg van het gerecht geef je aan je docent.          

Wat moet je nu dus inleveren bij je docent:

* Een lijst met moeilijke woorden (als je die hebt)

* De uitkomst van de BMI test;

* Print van de gezondheidstest;

* Waar moet jij beter op gaan letten;

* 3 x het ingevulde eetschema;

* Het recept;

* De presentatie op papier.

Terug naar Taak 1 ___________________________________________________________
Taak 2 Het zorgsysteem in Nederland

Stap 1: Lees de opdracht goed door.

Stap 2:
Welke onderdelen van het zorgsysteem wil je gaan vergelijken?
Je gaat informatie zoeken op het Internet of in boeken, zoals Bagage, over de onderdelen die je bij de eerste stap hebt uitgezocht.

Stap 3:
Je gaat informatie zoeken over het zorgsysteem in jouw eigen land. Misschien weet je daar zelf veel vanaf en hoef je bijna niks op te zoeken. je kunt ook aan familie vragen.

Stap 4:
Je gaat de verschillen langs elkaar zetten. Dit zet je op papier.

Stap 5: Je gaat een presentatie maken. Je kunt dit doen met Powerpoint, met foto's, met een video, een interview etc.

Terug naar Taak 2?

4. Bronnen

Hier zie je enkele bronnen die ik gebruikt heb om de website te meken en de bronnen die wellicht door jouw gebruikt kunnen worden om de opdrachten beter uit te voeren. Natuurlijk mag je ook nog andere bronnen gebruiken, maar zorg dat daar niet heel veel tijd in gaat zitten.

Bronnen taak 1 Gezond eten
Bronnen taak 2 Zorgsysteem in Nederland

Taak 1
Gezond eten:

Gebruikte bronnen

Informatie

http://www.voedingscentrum.nl/

Alle informatie die geschreven staat bij Taak 1 heb ik van deze website gehaald. Ook de 2 testjes staan op deze site.

 

 

 

 

Bronnen voor de cursist

Informatie

http://www.voedingscentrum.nl/

De tekst die ze moeten lezen over de het BMI. Daarnaast is er nog veel informatie te vinden die gaat over gezond eten.

http://eettest.voedingscentrum.nl/

De gezond eten test en de uitslag die naar voren komt.

Taak 2
Het zorgsysteem in Nederland:
(Hier heb ik voor mezelf geen bronnen gebruikt. Wel zijn er voor de cursisten veel bronnen te raadplegen. )

Bronnen voor de cursist

Informatie

www.wikepedia.nl

Algemene informatie over wat gezondheidszorg is.

http://www.minvws.nl

Informatie over de zorg in Nederland. Dit is de website van het Ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport.

http://www.toeslagen.nl 

Informatie over de zorgtoeslag. Op hoeveel heeft iemand recht, hoe moet men het aanvragen, etc.

http://www.infonu.nl 

Informatie over zorgvoorzieningen in Nederland.

http://www.kennisring.nl/smartsite.dws?id=32017 

Informatie over zorgvoorzieningen in Nederland.

http://www.justlanded.com/nederlands/Ne
derland
 

Informatie voor reizigers/nieuwkomers over de medische zorg in Nederland. Eventueel kunnen de cursisten op deze site hun eigen taal instellen.

http://www.minbuza.nl/

Informatie over het zorgsysteem in Nederland van baby tot bejaarde. Deze site is van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

www.google.nl 

Zoekmachine waar cursisten zelf naar onderwerpen kunnen zoeken die zij interessant vinden.

www.becel.nl 

Hier staan gezonde recepten voor hun opdracht.

http://www.gezonderecepten.com 

Hier staan ook gezonde recepten.

?

5. Beoordeling

Hier vind je de beoordelingscriteria waaraan al je taken aan moeten voldoen. Je kunt precies zien waar je bij de taken op moet letten, zodat je een goede beoordeling krijgt.

Beoordelingsschema taak 1

Beoordelingsschema taak 2
Eindtermen niveau A2

Beoordeling taak 1: Gezond eten

 

 

 

Goed

Voldoende

Onvoldoende

Verantwoording gezond eten.

Er worden punten aangedragen ter verbetering van hun eetgewoonte. Deze zijn niet klakkeloos overgeschreven vanuit de uitkomst die ze gekregen hebben.

Er worden punten aangedragen ter verbetering van hun eetgewoonte, maar deze lijken erg veel op de uitkomst die uit de test kwam. Eigen initiatief is er (te) weinig.

Er worden geen punten aangedragen ter verbetering van het eetpatroon, terwijl dit wel aan gegeven staat bij de uitkomst van de test.

Het eetschema

3 dagen ingevuld.

2 dagen ingevuld.

Minder dan 2 dagen ingevuld.

Gezond gerecht

Het gerecht is gezond en gezond bereid (bijv olie i.p.v. boter).

Het is een redelijk gezond gerecht, maar het is niet op de gezonde wijze bereid (bijvoorbeeld boter i.p.v. olie).

Het gerecht is niet gezond. Het is bijvoorbeeld gefrituurd. Of de ingrediënten zijn niet gezond.

Presentatie gezond gerecht

Goede informatie geven over de producten die in het gerecht zitten.

De informatie die gegeven wordt, is summier. Je weet niet alle producten die erin zitten.

Er wordt niet verteld welke producten er in het eten zitten.

Spelling

De spelling voldoet aan de eindtermen van het niveau van de cursist (minimaal A2).

De spelling laat te wensen over. De cursist scoort net onder zijn eindtermen voor spelling.

De cursist scoort ver beneden de maat als het gaat om de eindtermen die voor hem/haar gelden.

Verstaanbaarheid

De presentatie wordt goed begrepen en verstaan door alle cursisten (dus ook de cursisten op A2) en de docent(en).

De presentatie wordt goed begrepen, maar niet op beide niveaus (A2 en B1).

De presentatie is niet goed te verstaan door beide groepen. Het is te moeilijk, te makkelijk, of er wordt te zacht gesproken.

Beoordeling taak 2: Het zorgsysteem in Nederland

 

 

 

Goed

Voldoende

Onvoldoende

Verschillen benoemen

Er worden minimaal 5 verschillen tussen het zorgsysteem in Nederland en het zorgsysteem in het eigen land benoemd.

Er worden erg weinig (minder dan 5, maar minimaal 3) verschillen tussen het zorgsysteem in Nederland en het zorgsysteem in het eigen land benoemd.

Er worden minder dan 3 verschillen tussen het zorgsysteem in Nederland en het zorgsysteem in het eigen land benoemd.

Presentatie

Er is zorg gedragen aan de presentatie. Het ziet er leuk uit. Het is een originele manier van presenteren.

Er is zorg gedragen aan de presentatie, het ziet er redelijk leuk uit, maar de manier van presenteren is niet (echt) origineel (Het is bijvoorbeeld klakkeloos van een papiertje aflezen).

Er is weinig zorg gedragen aan de presentatie, ziet er niet leuk uit en de manier van presenteren is niet origineel.

Verstaanbaarheid

De presentatie wordt goed begrepen en verstaan door alle cursisten (dus ook de cursisten op A2) en de docent(en).

De presentatie wordt goed begrepen, maar niet op beide niveaus (A2 en B1).

De presentatie is niet goed te verstaan door beide groepen. Het is te moeilijk, te makkelijk, of er wordt te zacht gesproken.

Spelling

De spelling voldoet aan de eindtermen van het niveau van de cursist (minimaal A2).

De spelling laat te wensen over. De cursist scoort net onder zijn eindtermen voor spelling.

De cursist scoort ver beneden de maat als het gaat om de eindtermen die voor hem/haar gelden.

Basisgebruiker niveau A2 (van website www.siea.nl)

De deelnemer kan:

luisteren               begrijpt de belangrijkste punten van korte en eenvoudige  
                            boodschappen en aankondigingen als er langzaam en duidelijk
                            gesproken wordt.

lezen                    kan korte en eenvoudige teksten lezen over concrete onderwerpen
                            uit de eigen werk- of leefomgeving.

gesprekken          voeren kan korte gesprekken voeren in standaardsituaties. Hij/zij
                            kan vragen stellen en beantwoorden en ideeën en informatie uitwisselen
                            over vertrouwde onderwerpen in voorspelbare, alledaagse situaties.

spreken                kan in eenvoudige bewoordingen een beschrijving geven van
                            mensen, leef- en werkomstandigheden, dagelijkse routines enzovoort.

schrijven              kan korte, informele briefjes schrijven en boodschappen noteren in
                            telegramstijl.

?

6. Terugblik

Tijdens deze Webquest (Talenquest) heb je een heleboel geleerd. Dat is natuurlijk erg fijn, omdat je in het land woont waar de talenquest over ging. Hier blikken we nog even terug naar wat je geleerd hebt. Dit doen we op 2 vlakken. We kijken naar wat je in het algemeen hebt geleerd en wat je per taak hebt geleerd.
Aan het einde van de hele webquest moet je nog zelf een evaluatieformulierformulier invullen. Dit formulier gaat over de taken die je gedaan hebt, de samenwerking, etc. Dit formulier heeft de docent al voor je uitgeprint. Vraag het dus aan hem als je het nodig hebt!!


Geleerd in het algemeen
Geleerd per taak
Evaluatieformulier

Algemeen:
* Je weet hoe en wat je moet doen om gezond te leven en welke zorg je kunt krijgen als je toch ziek wordt;
* Je hebt nieuwe woorden geleerd;
* Je kunt samen werken;
* Je hebt geleerd hoe je samen een taak kunt maken;
* Je hebt geleerd om op de computer een taak te maken;
* Je hebt geleerd hoe je op het Internet moet zoeken;
* Je hebt geleerd hoe je een presentatie moet maken;
* Je weet nu meer over Nederland;

Per taak:
Taak 1 Gezond eten:
* Je weet wat je BMI is;
* Je weet wat MBI betekent;

* Je hebt geleerd hoe je gezond moet eten;
* Je hebt geleerd wat je moet gaan doen om gezond te gaan eten;
* Je weet wat de ‘schijf van vijf’ betekent;
* Je hebt geleerd om op te schrijven wat je moet veranderen om gezonder te eten;
* Je kunt samen bespreken wat er goed is aan je eetpatroon en wat er beter kan;
* Je kunt een gezond gerecht klaarmaken vertellen waarom het gezond is;

Taak 2 Het zorgsysteem in Nederland:
* Je kent nieuwe woorden die te maken hebben met zorg en gezondheid;
* Je weet nu meer van het zorgsysteem van Nederland;
* Je kunt op het Internet zoeken naar (specifieke) informatie;
* Je kunt samen een presentatie maken;
* Je kunt een presentatie presenteren;
* Je kunt 2 zorgsystemen met elkaar vergelijken;
* Je kunt er verschillen tussen benoemen;

Evaluatieformulier

Vragen


Slecht ------------------------------ Goed
0 – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7- 8 – 9 - 10

Ik weet nu meer over gezond zijn in Nederland

0 – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7- 8 – 9 - 10

De taken waren leuk om te doen

0 – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7- 8 – 9 - 10

De taken waren niet te moeilijk

0 – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7- 8 – 9 - 10

De taken waren duidelijk uitgelegd

0 – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7- 8 – 9 - 10

De informatie was duidelijk en goed te vinden

0 – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7- 8 – 9 - 10

De docent heeft me goed geholpen

0 – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7- 8 – 9 - 10

De tijd die er voor stond heb ik ook nodig gehad

0 – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7- 8 – 9 - 10

Het samen werken met de andere cursist ging goed

0 – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7- 8 – 9 - 10

Een presentatie maken was leuk

0 – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7- 8 – 9 - 10

Een presentatie houden vond ik moeilijk

0 – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7- 8 – 9 - 10

Het zoeken op het Internet ging goed (kostte niet veel tijd)

0 – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7- 8 – 9 - 10

Ik wil vaker iets leren op deze manier

0 – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7- 8 – 9 – 10


?

7. Docentpagina

Deze pagina is bedoeld voor de docent als handleiding. Hier wordt beschreven wat er van de cursisten wordt verwcaht en welke doelen hierbij horen. Natuurlijk kunt u zelf andere doelen erbij nemen als u uw cursisten iets anders wilt leren.
De 2 formulieren (het eetschema en het evaluatieformulier) die u vindt bij de bijlagen dienen door u uitgeprint te worden. Denkt u dat uw cursisten dit zelf kunnen, dan moet u dit vermelden voordat ze met de webquest gaan beginnen, omdat er bij de opdrachten staat dat ze deze formulieren van de docent krijgen.


Doel van de webquest
Aanpak van de webquest
Tips
Bijlagen

Wat is het doel van deze Webquest/Talenquest?

  • De cursisten leren de Nederlandse taal beter te gebruiken en begrijpen;
  • De cursisten leren goed kijken naar hun eetgedrag;
  • De cursisten leren een goede manier van eten;
  • De cursisten leren op te schrijven wat ze moeten doen om beter te eten;
  • De cursisten leren hoe enkele zelf gekozen onderdelen van het Nederlandse zorgsysteem in elkaar zitten;
  • De cursisten kunnen aangeven wat verschillen zijn tussen het zorgsysteem in Nederland en in hun eigen land;
  • De cursisten leren hoe ze een presentatie kunnen maken;
  • De cursisten leren om te presenteren.

Aanpak van de Talenquest:

Het is verstandig om uw cursisten niet meteen aan deze talenquest te laten beginnen. Het kan zijn dat de voorkennis van de cursisten nog niet voldoende is. De woorden die ze moeten gebruiken (vooral bij taak 2) zullen voor sommigen erg moeilijk zijn. Het beste kunt u eerst een klassikale les opstarten waarin u al wat moelijke woorden uitlegt en een beeld schetst over de gezondheidszorg in Nederland. Ik reik u hiervoor 2 tips aan. Misschien heeft u zelf ook nog een ander idee. Voel u vrij om dat te gebruiken.

  1. U zou gebruik kunnen maken van de dvd 'Groeten uit Nederland' Deze is te bestellen op www.verledenvannederland.nl . Samen met de cursisten kunt u hiervan aflevering 4 'Gezondheid - Gouda' bekijken. Hierin ziet u een groep cursisten die ook bezig is met het thema Gezondheid. De cursisten krijgen op deze manier ook een beeld van wat de Gezondheidszorg inhoudt in Nederland.
  2. Daarnaast is het een mogelijkheid om gebruik te maken van het boek 'Bagage'. Dit boek bereidt cursisten voor op het KNS examen dat ze moeten maken als ze willen inburgeren. In dit boek kunt u hoofdstuk 3 'Gezondheid' met de cursisten bespreken.

Na het ophalen van de voorkennis en/of aanreiken van nieuwe kennis kunnen de cursisten beginnen aan de talenquest. Ook hiervoor zal ik u een paar tips aanreiken:

  1. Het is verstandig om de cursisten te laten beginnen met Taak 1. Deze taak is de makkelijkste taak en kunnen daardoor geschikt om succeservaringen mee op te doen. Taak 2 is (wellicht) moeilijker. Ze moeten hier meer zelf doen en zelf zoeken. Het is wel de bedoeling dat alle cursisten alle twee de taken maken.
  2. De talenquest is ervoor gemaakt om in tweetallen te maken. Zorg er dus als docent voor dat u ofwel zelf de groepjes maakt ofwel de cursisten laat kiezen en dat dit op een volgens u juiste manier gaat. Heeft u een oneven aantal cursisten in uw groep kunt u een groepje van 3 maken. Meer absoluut niet.
  3. Zorg ervoor dat u te allen tijde voor de cursisten aanwezig bent om hen te helpen tijdens de les. Het is voor cursisten natuurlijk ook mogelijk om buiten de lessen aan de taken te werken. U kunt uw cursisten dan de opdracht geven om als ze iets niet begrijpen u in de volgende les dit te vragen.
  4. Controleer desgewenst de voortgang bij de groepjes. Zo houdt u zelf in de gaten of iedereen in het juiste tijdpad werkt.

Natuurlijk hebben de cursisten niet alle tijd van de wereld om alles af te krijgen. Op de startpagina van deze webquest staat dat er meer dan 10 klokuren aan besteed worden. Het zal ongeveer neerkomen op zo'n 15 a 20 klokuren. Dit kan per groep verschillen, aangezien sommigen sneller zijn dan anderen. Zo kunt u de A2 cursisten 20 klokuren geven en de B1 cursisten 15 klokuren.

Bijlagen voor de docent:

Eetschema
Evaluatieformulier

Het eetschema:

Ontbijt

 

 

Tijd:

Wat heb je gegeten:

Wat heb je gedronken:

 

 

 

 

 

 

Tussendoortjes

 

 

Tijd:

Wat heb je gegeten:

Wat heb je gedronken:

 

 

 

 

 

 

Lunch

 

 

Tijd:

Wat heb je gegeten:

Wat heb je gedronken:

 

 

 

 

 

 

Tussendoortjes

 

 

Tijd:

Wat heb je gegeten:

Wat heb je gedronken:

 

 

 

 

 

 

Avondeten

 

 

Tijd:

Wat heb je gegeten:

Wat heb je gedronken:

 

 

 

 

 

 

Tussendoortje

 

 

Tijd:

Wat heb je gegeten:

Wat heb je gedronken:

 

 

 

 

 

 


Evaluatieformulier

Vragen


Slecht ------------------------------ Goed
0 – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7- 8 – 9 - 10

Ik weet nu meer over gezond zijn in Nederland

0 – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7- 8 – 9 - 10

De taken waren leuk om te doen

0 – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7- 8 – 9 - 10

De taken waren niet te moeilijk

0 – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7- 8 – 9 - 10

De taken waren duidelijk uitgelegd

0 – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7- 8 – 9 - 10

De informatie was duidelijk en goed te vinden

0 – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7- 8 – 9 - 10

De docent heeft me goed geholpen

0 – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7- 8 – 9 - 10

De tijd die er voor stond heb ik ook nodig gehad

0 – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7- 8 – 9 - 10

Het samen werken met de andere cursist ging goed

0 – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7- 8 – 9 - 10

Een presentatie maken was leuk

0 – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7- 8 – 9 - 10

Een presentatie houden vond ik moeilijk

0 – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7- 8 – 9 - 10

Het zoeken op het Internet ging goed

0 – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7- 8 – 9 - 10

Ik wil vaker iets leren op deze manier

0 – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7- 8 – 9 – 10


Basisgebruiker niveau A2 (van website www.siea.nl) 

De deelnemer:


luisteren              begrijpt de belangrijkste punten van korte en eenvoudige   
                           boodschappen en aankondigingen als er langzaam en duidelijk
                           gesproken wordt.

lezen                   kan korte en eenvoudige teksten lezen over concrete          
                           onderwerpen uit de eigen werk- of leefomgeving
                           

gesprekken          Hij/zij kan korte gesprekken voeren in standaardsituaties. 
                           kan vragen stellen en beantwoorden en ideeën en informatie
                           uitwisselen over vertrouwde onderwerpen in voorspelbare, 
                           alledaagse situaties.
                           
spreken                kan in eenvoudige bewoordingen een beschrijving geven van
                            mensen, leef- en werkomstandigheden, dagelijkse 
                            routinesenzovoort

schrijven              kan korte, informele briefjes schrijven en boodschappen 
                            noteren in telegramstijl
?

  • Het arrangement Gezond zijn in Nederland is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    E Kiwijs
    Laatst gewijzigd
    2018-06-12 14:10:42
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze webquest is een talenquest. Dit betekend dat het belangrijk is dat je de taal beter leert.
    Leerniveau
    VWO 2; VO; HAVO 1; HAVO; VWO 1; VWO; HAVO 2;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur 50 minuten
    Trefwoorden
    gezond, gezond zijn in nederland

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Team Wikiwijs. (z.d.).

    Sjabloon Webquest

    https://maken.wikiwijs.nl/28246/Sjabloon_Webquest

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.